13-01-2022

Η πολιτική οργάνωση του αγώνα : Β΄ Εθνοσυνέλευση, 1823, Άστρος

Η Β’ Εθνοσυνέλευση (1823) συνήλθε στο Άστρος της Αρκαδίας. Στην Εθνοσυνέλευση αυτή ψηφίστηκε Σύνταγμα (αναθεωρήθηκε το προηγούμενο Σύνταγμα της Επιδαύρου) και αποφασίστηκε να καταργηθούν οι τοπικές κυβερνήσεις, προκειμένου να ενισχυθεί η κεντρική διοίκηση.

Ένα από τα σημαντικά σημεία της Δεύτερης Εθνοσυνέλευσης είναι η κατάργηση της αρχιστρατηγίας, απόφαση που αν και χωρίς αναφορά στο όνομά του, κατάργησε τη θέση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Σημαντικό είναι επίσης το καταληκτικό κείμενο της Εθνοσυνέλευσης όπου γίνεται επαναδιακήρυξη της Εθνικής Ανεξαρτησίας και της απόφασης για συνέχιση της Επανάστασης με κάθε θυσία. Αυτή η διακήρυξη αρχίζει με τις φράσεις:

«Τρίτον ήδη χρόνον διαρκεί ο υπέρ ανεξαρτησίας εθνικός των Ελλήνων πόλεμος και ο τύραννος ούτε κατά γην ούτε κατά θάλασσαν ηυδοκίμησεν. Ενώ δε αι τυραννοκτόνοι χείρες των Ελλήνων έπεμψαν μυριάδας Τούρκους εις άδου, και φρούρια απέκτησαν, και την επικράτειαν εξησφάλισαν, ο δε κρότος των ημετέρων όπλων, αντηχήσας, διετάραξε το Βυζάντιον, ευτύχησε το έθνος να διακηρύξη εν Επιδαύρω κατά πρώτον ως έθνος, την ανεξαρτησίαν του, να νομοθετήσει και εθνικήν να καταστήση διοίκησιν».

Οι διαμάχες ανάμεσα στους προκρίτους και τους στρατιωτικούς για τον έλεγχο της εξουσίας οδήγησαν στη δημιουργία τριών πολιτικών κομμάτων: του Αγγλικού, που το υποστήριζαν ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος και οι Υδραίοι, του Γαλλικού, με τον Ιωάννη Κωλέττη και τους Ρουμελιώτες και του Ρωσικού, υπό την επιρροή του Κολοκοτρώνη και των οπλαρχηγών της Πελοποννήσου.

Μελέτη πηγής

Μελέτησε το παρακάτω απόσπασμα από τα απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη

 

 

 

Σε ποιο γεγονός αναφέρεται εδώ ο Κολοκοτρώνης;

Πότε γίνεται ;

Ποια ήταν τα αντίπαλα κόμματα και ποιοι οι συσχετισμοί ;

Ποια πρόσωπα πήγαν με τον Κολοκοτρώνη και ποια με τους αντιπάλους του;

Γιατί ο Κολοκοτρώνης είναι απογοητευμένος από τη στάση του Μαυρομιχάλη;

Να επισημάνετε τα σημεία όπου :

α. οι δυο πλευρές εμφανίζονται αντίθετες

β. η μια πλευρά επιχειρεί να πείσει την άλλη με επιχειρήματα

γ. η μια πλευρά επιχειρεί να εκβιάσει την άλλη

δ. γίνονται υποχωρήσεις και συμβιβασμοί

Έχει αρχίσει εμφύλιος πόλεμος όταν εξελίσσονται αυτά τα γεγονότα ;

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ