30-04-2020

Το τραγούδι της ημέρας – O μπάλος της καραντίνας

Καλά μας εκτάκια…

Άλλος ένας μήνας φτάνει στο τέλος του.

Μπροστά μας έχουμε σίγουρα άλλον ένα γεμάτο μήνα, που θα συναντιόμαστε από μακριά. Όμως θα συνεχίσουμε την προσπάθεια

να κρατήσουμε ζωντανή τη μορφωτική διαδικασία, τη συλλογική επικοινωνία και την ατομική βελτίωση.

Σας καλημερίζουμε όλους και όλες.

Η σημερινή μας μελωδία είναι ένας πασίγνωστος μπάλος από τις Κυκλάδες.

Αξίζει τον κόπο, όχι μόνο να ακούσετε, αλλά και να δείτε το video γιατί δείχνει πως οι συντονισμένες ατομικές προσπάθειες μπορούν να παράξουν ένα πολύ όμορφο συλλογικό αποτέλεσμα. Στο συγκεκριμένο video συντονίζονται 100 βιολιά, βιόλες και κόντρα μπάσα και φτιάχνουν ένα αισιόδοξο και μελωδικό αποτέλεσμα.

Ο Μπάλος είναι ένας παραδοσιακός χορός ελληνικής καταγωγής με πανάρχαια ελληνικά στοιχεία κι ένας από τους πιο γνωστούς λαϊκούς νησιώτικους χορούς στην Ελλάδα. Η λέξη μπάλος προέρχεται από τα λατινικά όπου με την σειρά της είναι δανεισμένη από την ελληνική γλώσσα, προερχόμενη από το ελληνικό ρήμα βαλλίζω. (σύνηθες στη Σικελία και τη Μεγάλη Ελλάδα – ρίχνω τα πόδια μου εδώ κι εκεί / χορεύω).

Η μελωδία του μπάλου χαρακτηρίζεται ως γενικά χαρούμενη και λυρική, το οποίο είναι χαρακτηριστικό της μουσικής των νησιών του Αιγαίου. Αυτός ο χορός χορεύεται συνήθως από ζευγάρια. Υπάρχουν διάφορες μορφές του μπάλου γύρω από τα νησιά. Η απλούστερη είναι εκείνη κατά την οποία ένα ζευγάρι περνά μέσα από μια σειρά από αυθόρμητες μορφές. Σε μιαν άλλη εκδοχή πολλά ζευγάρια χορεύουν ταυτόχρονα σαν μόνα τους επάνω στην πίστα. Μία άλλη εκδοχή είναι όταν εισάγεται κι ο Συρτός χορός. Τέλος, στην πιο περίπλοκη μορφή του, όταν πολλά ζευγάρια μαζί κάνουν συγχρονισμένα διάφορες έντονες χορευτικές φιγούρες.

Tο βιολί εμφανίστηκε τον 16ο αιώνα. Τη σημερινή μορφή του την πήρε κυρίως στην Ιταλία, όπου μεγάλες οικογένειες κατασκευαστών όπως οι Αμάτι, Γκουαρνέρι και Στραντιβάριους, δημιούργησαν θαυμάσιας ακουστικής όργανα που μέχρι και σήμερα θεωρούνται αξεπέραστα. Κατά την εποχή της αναγέννησης δημιουργήθηκαν σημαντικές σχολές βιολιού, που άκμασαν στη Βενετία, τη Μπολόνια, τη Φλωρεντία, τη Ρώμη, και σε άλλες Ιταλικές πόλεις. Τα πρώτα βιολιά χρησιμοποιήθηκαν για την εκτέλεση έργων λαϊκής και χορευτικής μουσικής. Οι περισσότεροι μεγάλοι συνθέτες έγραψαν μουσική για σόλο βιολί, μεταξύ των οποίων οι δάσκαλοι του Μπαρόκ Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ αλλά και σημαντικοί συνθέτες της κλασικής εποχής όπως οι Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ και Λούντβιχ βαν Μπετόβεν.

Στην «οικογένεια» του βιολιού ανήκει επίσης η βιόλα, το βιολοντσέλο ή τσέλο και το κοντραμπάσο.

Καλή ακρόαση και καλή θέαση.