26-09-2015

Εκατοντάδες νεκρά ψάρια στον ποταμό Λουδία


Εκατοντάδες νεκρά ψάρια εντοπίστηκαν στις όχθες του ποταμού Λουδία τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με αλιείς της περιοχής τα νεκρά ψάρια πρωτοεμφανίστηκαν την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου. Ο Φορέας Διαχείρισης ειδοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου και προχώρησε άμεσα στη διενέργεια αυτοψίας και στην αποστολή δειγμάτων ψαριών για εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτία των θανάτων.
Στη σημερινή ανακοίνωση του Τμήματος Αλιείας Εσωτερικών Υδάτων Λαγκαδά γίνεται λόγος για «περιβαλλοντικό ρύπο που εισήχθη στην κοίτη του ποταμού μακριά από την εκβολική περιοχή». Αυτό συμπεραίνεται από το γεγονός ότι τα περισσότερα νεκρά είδη ψαριών δεν αφορούν τα ευρύαλα είδη, αλλά τα είδη του γλυκού νερού. Συμπεραίνεται επίσης ότι «η ουσία που απορρίφθηκε ήταν δραστική, με μεγάλη συγκέντρωση και σε μεγάλες ποσότητες».
πηγή: http://kastania-pierias.blogspot.gr/2015/09/blog-post_714.html

 

Σε ασφυξία, λόγω αλλαγής των χαρακτηριστικών του νερού από ρίψη -κατά πάσα πιθανότητα- δραστικής ουσίας, οφείλεται ο θάνατος εκατοντάδων ψαριών, που εντοπίστηκαν στις όχθες του ποταμού Λουδία τις τελευταίες ημέρες.
Σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού- Λουδία- Αλιάκμονα, ειδοποιήθηκαν για το φαινόμενο από αλιείς της περιοχής και προχώρησαν άμεσα στη διενέργεια αυτοψίας και στην αποστολή δειγμάτων ψαριών για εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτία των θανάτων.  Στο πλαίσιο της αυτοψίας, βρέθηκαν νεκρά ψάρια και καβούρια σε μεγάλους αριθμούς, τα οποία παρασύρονταν προς τη θάλασσα. Τα νεκρά ψάρια ήταν ποικίλου μεγέθους, ανήκαν σε πολλά διαφορετικά είδη, αλλά κυρίως σε είδη που διαβιούν σε γλυκά νερά. Μάλιστα, εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός νεκρών ψαριών ειδών με μεγάλη αντοχή στις περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως ο γουλιανός και τα καβούρια ενώ, όπως καταγράφεται σε ανακοίνωση του Φορέα, ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου αλιέων – μυδοκαλλιεργητών «Ποσειδών», Κώστας Βερβίτης, επισήμανε ότι το φαινόμενο παρατηρείται κάθε χρόνο, την ίδια περίπου εποχή, με αποτέλεσμα τον μαζικό θάνατο των ποτάμιων υδρόβιων οργανισμών.
Στα αποτελέσματα των εξετάσεων που πραγματοποίησε το Τμήμα Παθολογίας Υδρόβιων Οργανισμών της Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου και ανακοίνωσε ο Φορέας Διαχείρισης, προκύπτει ότι δεν εντοπίστηκαν παθολογικοί παράγοντες και οι θάνατοι χαρακτηρίζονται «περιβαλλοντικής αιτιολογίας».
«Τα ψάρια νεκρώθηκαν από ασφυξία συνεπεία αλλαγής των χαρακτηριστικών του νερού» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Λίτσα Ψαλτοπούλου από το Τμήμα Αλιείας Λαγκαδά, ενώ από το Τμήμα Παθολογίας επισημάνθηκε, ύστερα από σχετική ερώτηση, ότι για να ανιχνευθεί η ουσία που απορρίφθηκε, πρέπει να γίνουν ειδικές χημικές αναλύσεις τις οποίες πραγματοποιεί ο Δημόκριτος.
πηγή: http://www.news.gr/perivallon/planhths-gh/article/237994/nekra-psaria-apo-asfyxia-ston-potamo-loydia.html

 

Γέμισε με νεκρά ψάρια ο Λουδίας, εξαιτίας «περιβαλλοντικού ρύπου»
Σε ασφυξία, λόγω αλλαγής των χαρακτηριστικών του νερού από ρίψη -κατά πάσα πιθανότητα- δραστικής ουσίας, οφείλεται ο θάνατος εκατοντάδων ψαριών, που εντοπίστηκαν στις όχθες του ποταμού Λουδία τις τελευταίες ημέρες.
πηγή: http://www.pireasnews.gr/2015/09/blog-post_335.html
Νεκρά ψάρια λόγω…εργοστασίων
Τα εργοστάσια σκοτώνουν την ιχθυοπανίδα. Εκατοντάδες νεκρά ψάρια εντοπίστηκαν στις όχθες του ποταμού Λουδία τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με αλιείς της περιοχής, τα νεκρά ψάρια πρωτοεμφανίστηκαν την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου…Σε χθεσινή ανακοίνωση του τμήματος Αλιείας Εσωτερικών Υδάτων Λαγκαδά αναφέρεται ότι «η ουσία που απορρίφθηκε ήταν δραστική, με μεγάλη συγκέντρωση και σε μεγάλες ποσότητες», πράγμα που σημαίνει ότι πρόκειται για ρύπανση από ανθρωπογενείς παράγοντες.
πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών, Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

 Που βρίσκεται ο ποταμός Λουδίας

Ο Λουδίας ή Λυδίας, ή και Λοιδίας, κοινώς Μαυρονέρι, (και επί τουρκοκρατίας Καρά Ασμάκ), είναι ποταμός της Κεντρικής Μακεδονίας και πλωτός μέχρι την Πέλλα.