07-03-2017

Γ΄ Εθνοσυνέλευση, 1827, Τροιζήνα

Η Α΄ Εθνοσυνέλευση έγινε το 1821. Η Β΄ Εθνοσυνέλευση πραγματοποιήθηκε το 1823. Γιατί χρειάστηκε να περάσουν τέσσερα χρόνια για να γίνει η Γ΄ Εθνοσυνέλευση;

Η Γ΄ Εθνοσυνέλευση είχε οριστεί να γίνει το 1824 αλλά λόγω των πολεμικών επιχειρήσεων αναβλήθηκε.

Μάλιστα, ξεκίνησε το 1826 στην Επίδαυρο, αλλά σταμάτησε τις εργασίες της λόγω της πτώσης του Μεσολογγίου και συνεχίστηκε το 1827 στην Τροιζήνα.

Χάρτης της ανατολικής Πελοποννήσου. Διακρίνεται η Επίδαυρος, το Ναύπλιο και η Τροιζήνα.

Στη Γ΄ Εθνοσυνέλευση ψηφίζεται νέο πιο δημοκρατικό σύνταγμα και εκλέγεται κυβερνήτης της χώρας ο Ιωάννης Καποδίστριας. Επίσης, εκλέγονται αρχηγοί του στρατού και του στόλου οι Άγγλοι Τσωρτς και Κόχραν.

Ποιος ήταν όμως ο Ιωάννης Καποδίστριας ;

Θυμόμαστε : Ο Ιωάννης Καποδίστριας ήταν ευγενής από την Κέρκυρα που μπήκε στη διπλωματική υπηρεσία του Τσάρου και αναδείχτηκε υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας. Αρνήθηκε την πρόταση που του έκαναν οι Φιλικοί να γίνει αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας διότι θεωρούσε ότι δεν ήταν ακόμα ώριμες οι συνθήκες για την ελληνική επανάσταση.

Αυτές οι αποφάσεις αντανακλούν την αδυναμία των ηγετικών επαναστατικών ομάδων να αναλάβουν τη διακυβέρνηση του νέου κράτους.

Μελέτησε την απόφαση της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης.

1.Ποια επιχειρήματα στηρίζουν την εκλογή του Καποδίστρια ως κυβερνήτη; Για ποιους λόγους δηλαδή, οι ηγετικές ομάδες της επανάστασης αναγνωρίζουν σε αυτό το κείμενο ότι δεν μπορούν να αναλάβουν οι ίδιες τη διακυβέρνηση ;

2. Για πόσα χρόνια εκλέγεται κυβερνήτης ο Καποδίστριας ;

3. Ποιος θα κυβερνά μέχρι να φτάσει ο Καποδίστριας στην Ελλάδα ;

4. Ποιες μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις ευνοούνται κατά τη γνώμη σου από αυτή την απόφαση ; Γιατί ;