19-09-2019

Ροβινσόνας Κρούσος

Ο Ροβινσόνας Κρούσος δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στα 1719 και θεωρείται το πρώτο αγγλικό μυθιστόρημα. Συγγραφέας του είναι ο Ντάνιελ ντε Φόε. Το έργο στηρίζεται πάνω στη ζωή ενός αληθινού χαρακτήρα που έζησε 28 χρόνια της ζωής του απομονωμένος σε ένα τροπικό νησί. Το νησί αυτό που λεγόταν Μας Α Τιέρα μετονομάστηκε σε «Νησί του Ροβινσόνα».


Ο Κρούσος αφήνει την Αγγλία για να αποπλ
εύσει σε ένα θαλασσινό ταξίδι, το 1651, ενάντια στη θέληση των γονέων του. Αν και ναυαγεί το πλοίο του αυτός θέλει να συνεχίσει τα ταξίδια του και το ξαναπροσπαθεί. Όμως αυτή τη φορά το ταξίδι είναι μοιραίο γιατί το πλοίο του καταλαμβάνεται από πειρατές και ο ίδιος γίνεται σκλάβος. Κατορθώνει να δραπετεύσει με μια βάρκα ΄ μαζί του ένα αγόρι που λέγεται Ξούρι και αργότερα διασώζονται από ένα Πορτογαλικό καράβι στην δυτική ακτή της Αφρικής. Το πλοίο κατευθυνόταν προς την Πορτογαλία. Εκεί, με τη βοήθεια του πλοιάρχου, ο Κρούσος γίνεται ιδιοκτήτης μιας φυτείας.

Στην συνέχεια συμμετέχει σε μια αποστολή για να φέρουν σκλάβους από την Αφρική αλλά βρίσκεται αντιμέτωπος με μια φοβερή θύελλα κοντά στον ποταμό Ορινόκο. Οι συνταξιδιώτες του όλοι πεθαίνουν όμως αυτός κατορθώνει να πάρει μαζί του όπλα, εργαλεία και άλλες προμήθειες από το πλοίο. Τα φοβερά κύματα τον ξεβράζουν σε ένα άγνωστο νησί.