01-10-2024

Τρίτη 1/10, μαθήματα

Γλώσσα: Ανθολόγιο, σ. 60, Περιπέτεια με την τηλεόραση (το κείμενο μπορείτε να το βρείτε ΕΔΩ)

  • Ανάγνωση του κειμένου. Στην τάξη θα ακολουθήσει συζήτηση κατανόησης του κειμένου με κλειστά βιβλία την Τετάρτη 2/10
  • Ορθογραφία-Αντιγραφή: Ο μεγαλύτερος σύγχρονος παραμυθάς που με το έργο του έχει συμβάλει στην ανανέωση της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας. Στοιχεία του ύφους του είναι η φαντασία και το πρωτότυπο χιούμορ. Στόχος του η δημιουργική διασκέδαση του αναγνώστη, με την ανάδειξη των κοινωνικών προβλημάτων και τον καυτηριασμό των ανθρώπινων ελαττωμάτων. 

Μαθηματικά: Βιβλίο εργασιών, σ. 11, ασκήσεις 1,2,3 και πρόβλημα 2

Ιστορία: Η Γαλλική Επανάσταση, δείτε την παρουσίαση ΕΔΩ

Να μάθετε το κείμενο:

Γαλλική Επανάσταση – με λίγα λόγια

1. Η Γαλλική Επανάσταση είναι το πιο σημαντικό γεγονός των νεότερων χρόνων που επηρέασε όλη την Ευρώπη, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Ανέτρεψε το παλαιό καθεστώς της απόλυτης μοναρχίας και έβαλε τις βάσεις της σύγχρονης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

2. Η φτώχεια και η εξαθλίωση των φτωχών λαϊκών ανθρώπων στο Παρίσι και των αγροτών στην ύπαιθρο ξεσήκωσαν το λαό ενάντια στο βασιλιά και τους αριστοκράτες που ζούσαν μέσα στα πλούτη εις βάρος του λαού. Στις 14 Ιούλη του 1789 ο λαός κατέλαβε το φρούριο της Βαστίλης, ημερομηνία που μέχρι σήμερα γιορτάζεται ως εθνική εορτή στη Γαλλία. Το σύνθημα της επανάστασης ήταν “Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφότητα”.

3. Ψηφίστηκε το 1789 “ Η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη” που εκφράζει τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης, για ελευθερία, πολιτικά δικαιώματα, δημοκρατία.Έμφαση δόθηκε στα δικαιώματα της ελευθερίας, της ασφάλειας και της ιδιοκτησίας, καθώς και στο δικαίωμα αντίδρασης σε οποιαδήποτε μορφή καταπίεσης.

4. Το 1792 θα ανατραπεί οριστικά ο θεσμός της βασιλείας – αργότερα ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος ο 16ος και η γυναίκα του Αντουανέττα θα εκτελεστούν. Η απολυταρχία κατέρρευσε στη Γαλλία και όλοι οι τύραννοι της Ευρώπης ενώθηκαν για νικήσουν τη Γαλλική Επανάσταση.