06-10-2019

Αμερικάνικη Επανάσταση (1776)

Παρατήρησε προσεκτικά τον παρακάτω πίνακα. Προσπάθησε να τον περιγράψεις με λίγα λόγια. Τι συμβαίνει εδώ ;

Κατά το 18ο αιώνα η Βρετανική Αυτοκρατορία κατείχε δεκατρείς αποικίες στη βόρεια Αμερική

Οι πρώτες 13 αποικίες καθώς και οι υπόλοιπες περιοχές που κατέκτησε η Αγγλία.

Οι αποικίες είχαν κατά τα τέλη του 18ου αιώνα αναπτυχθεί οικονομικά και διέθεταν σε πολιτικό επίπεδο μεγάλη αυτονομία. Η υποχρέωση, όμως, των κατοίκων των αποικιών να διατηρούν εμπορικές σχέσεις μόνο με την Βρετανία αποτελούσε αιτία δυσαρέσκειας και έντασης.

Η δυσαρέσκεια κορυφώθηκε, όταν η Βρετανία επέβαλε στις αποικίες πρόσθετη φορολογία σε μια σειρά από προϊόντα, όπως το τσάι και η ζάχαρη.

Τι απεικονίζει ο πίνακας :

«Γιορτή του τσαγιού» της Βοστώνης. Τη νύχτα της 16ης προς τη 17η Δεκεμβρίου 1773,
αγανακτισμένοι κάτοικοι της Βοστώνης ρίχνουν στη θάλασσα 340 κιβώτια τσαγιού που ανήκαν σε βρετανική εταιρεία.

Τον 18ο αιώνα, το αμερικανικό έδαφος αποτελούσε αποικία διάφορων ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ολλανδία και, φυσικά, η Μεγάλη Βρετανία. Όλα ξεκίνησαν όταν, τον Μάιο του 1773, το βρετανικό κοινοβούλιο πέρασε το λεγόμενο “Tea Act”, με σκοπό την ενίσχυση της οικονομικά εξασθενημένης Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών. Το συγκεκριμένο νομοθέτημα μπορεί να ήταν ευχάριστο για την Εταιρεία, όχι όμως για τους κατοίκους των δεκατριών αμερικανικών αποικιών.

Οι πολίτες των αποικιών θεωρούσαν πως το νομοθέτημα αυτό παραβίαζε τα δικαιώματα τους ως Βρετανών πολιτών. Έτσι, τον Δεκέμβριο του 1773, στην Βοστόνη, μια ομάδα ανδρών, ορισμένοι μεταμφιεσμένοι σε Ινδιάνους, ανέβηκε στα πλοία της εταιρείας Ανατολικών Ινδιών και πέταξε όλο το τσάι στην θάλασσα.

“No taxation without representation” (“Καμία φορολογία χωρίς αντιπροσώπευση») διακήρυτταν. Δηλαδή, όχι επιβολή φόρων από ένα κοινοβούλιο που δεν εκπροσωπείται από κανέναν. Το συγκεκριμένο κίνημα, που αργότερα ονομάστηκε “Boston Tea Party”, κατάφερε να μποϊκοτάρει το εμπόριο τσαγιού σε ακόμη τρεις αποικίες, ξεκινώντας μια αντιπαράθεση με την Βρετανική Αυτοκρατορία που σταδιακά θα οδηγούσε στην Αμερικανική Επανάσταση. Το Boston Tea Party, όμως, πέραν του να προετοιμάσει το έδαφος για την Αμερικανική Επανάσταση, σηματοδότησε και άλλο ένα μεγάλο γεγονός: την στροφή της Αμερικής, από το τσάι, στον καφέ.

πηγή: http://www.kudu.gr/boston-tea-party/

Δείτε τις ΗΠΑ και τη Βρετανία στο χάρτη ΕΔΩ

 

Μετά τα γεγονότα της Βοστώνης ξέσπασε η Αμερικανική Επανάσταση.

Οι Βρετανοί αντέδρασαν, στέλνοντας 4.000 στρατιώτες να καταλάβουν τη Βοστόνη. Όταν αγγλικές δυνάμεις στάλθηκαν για να πάρουν στρατιωτικό υλικό από την πόλη Κόνκορντ της Μασαχουσέτης στις 19 Απριλίου 1775, συνάντησαν αντίσταση από την πολιτοφυλακή της Μασαχουσέτης. Οι Αμερικανοί κατάφεραν να σταματήσουν τους Άγγλους και να τους αναγκάσουν να γυρίσουν πίσω στη Μεγάλη Βρετανία έχοντας βαριές απώλειες. Η σύγκρουση είχε αρχίσει.

Ο αγγλικός στρατός, τελικά παραδόθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1781. Ο πόλεμος έληξε επίσημα με την συνθήκη του Παρισιού στις 3 Σεπτεμβρίου 1783, με την οποία η Αγγλία παραχωρούσε τα εδάφη της στις ΗΠΑ. Τα τελευταία αγγλικά στρατεύματα εγκατέλειψαν την ήπειρο στις 25 Νοεμβρίου 1783.

 

Η ιδεολογία της Αμερικανικής Επανάστασης στηρίχθηκε στη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας που ψηφίστηκε στις 4 Ιουλίου 1776. Το έγγραφο αυτό, αποτελεί την πρώτη πρακτική εφαρμογή των πολιτικών ιδεών του Διαφωτισμού.

Απόσπασμα από τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας

Θεωρούμε ως αναμφισβήτητες τις παρακάτω αλήθειες: όλοι οι άνθρωποι γεννήθηκαν ίσοι και ο Δημιουργός τους προίκισε με ορισμένα αναφαίρετα δικαιώματα. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται η ζωή, η ελευθερία και η επιδίωξη της ευτυχίας. Οι κυβερνήσεις εγκαταστάθηκαν από τους ανθρώπους για να εξασφαλίσουν αυτά τα δικαιώματα και η δίκαιη εξουσία πηγάζει από τη συγκατάθεση των κυβερνώμενων. Κάθε φορά που μια μορφή διακυβέρνησης αποδεικνύεται καταστροφική για το σκοπό αυτό, ο λαός έχει δικαίωμα να την αλλάξει ή να την καταργήσει και να εγκαταστήσει μια νέα κυβέρνηση. 

Η διακήρυξη της ανεξαρτησίας, έργο ζωγραφισμένο από τον Τζον Τράμπουλ, που δείχνει την πενταμελή επιτροπή η οποία είναι επικεφαλής της σύνταξης της διακήρυξης, το 1776 καθώς παρουσιάζει την δουλειά της στο Δεύτερο Ηπειρωτικό Κογκρέσο

Αμερικάνικη Επανάσταση (1776) – με λίγα λόγια

  1. Οι άποικοι της Βόρειας Αμερικής εξεγέρθηκαν εναντίον της Αγγλίας.

  2. Το αποτέλεσμα της επανάστασης ήταν η δημιουργία των Η.Π.Α.

  3. Τα προοδευτικά αιτήματα των επαναστατών (δημοκρατία, ελευθερία λόγου και έκφρασης, νομική ισότητα) εκφράστηκαν στη Διακήρυξη της Αμερικάνικης Ανεξαρτησίας (Ιούλιος 1776)

  4. Τα δικαιώματα αυτά αφορούσαν όμως μόνο τους λευκούς άνδρες με ιδιοκτησία. Δεν αφορούσαν τις γυναίκες, τους δούλους από την Αφρική και τους ιθαγενείς Αμερικάνους (ινδιάνους).

 Κόμικς για την Αμερικανική Επανάσταση: ΜΠΛΕΚ και Λοχαγός Μαρκ

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο άνθρωπος : Αμερικάνικη Επανάσταση

Το μάθημα σε φυλλάδιο :

Αμερικάνικη Επανάσταση