24-09-2024

Τρίτη 24/9, μαθήματα

Γλώσσα: Βιβλίο, σ. 18, άσκηση 2

Γραμματική, σ. 144: όπως κλίνεται το ρήμα χάνω, κλίνουμε στο τετράδιο εργασιών την Οριστική έγκλιση του ρήματος λύνω, καταγράφοντας και την έγκλιση και τους χρόνους ακριβώς όπως είναι το παρακάτω πινακάκι:

 

Μαθηματικά: Βιβλίο, σ. 14. Μαθαίνουμε το πορτοκαλί κομμάτι, διαβάζουμε τα παραδείγματα, λύνουμε μόνοι/ες μας τις εφαρμογές και τις ερωτήσεις για αυτοέλεγχο

Ιστορία: από την παρουσίαση του μαθήματος για το Διαφωτισμό

διαβάζουμε το 2.β Διαφωτισμός και μαθαίνουμε απ’ έξω το παρακάτω:

Ο Διαφωτισμός ήταν ένα πνευματικό κίνημα που αναπτύχθηκε κυρίως στη Γαλλία το 18ο αιώνα και μετά εξαπλώθηκε στην Ευρώπη.

Οι διαφωτιστές αμφισβητούσαν τις παλιές αξίες, το φανατισμό και τις δεισιδαιμονίες, πίστευαν στη λογική και την ανεξιθρησκία και είχαν την πεποίθηση ότι ο άνθρωπος μπορεί να προοδεύει συνεχώς. Με το έργο τους προσπάθησαν να μορφώσουν τους λαούς ώστε να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Πίστευαν ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν ορισμένα φυσικά δικαιώματα (ζωής, ιδιοκτησίας, ισότητας απέναντι στο νόμο, ελευθερίας σκέψης και έκφρασης) που καμιά εξουσία δεν μπορεί να τα στερήσει.

Οι ιδέες του Διαφωτισμού συγκεντρώθηκαν στην Εγκυκλοπαίδεια, ένα μεγάλο έργο με 33 τόμους που το έγραψαν πολλοί διαφωτιστές για να παρουσιάσουν όλες τις νέες γνώσεις, τις νέες ιδέες και αντιλήψεις. Πρωτεργάτες εγκυκλοπαιδιστές ήταν ο Ντ’ Αλαμπέρ και ο Ντιντερό.