11-11-2013

Εξέγερση Πολυτεχνείου

Απαραίτητες γνώσεις και έννοιες :

 

Πολίτευμα : ο τρόπος που κυβερνάται ένα κράτος.

Με τον όρο πολίτευμα ή πολιτικό σύστημα εννοείται το σύνολο των θεσμών, σύμφωνα με τους οποίους κυβερνάται ένα κράτος ή μια πολιτεία.

 

Δημοκρατία : το πολίτευμα όπου αποφασίζει ο λαός

Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από τον λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. Κεντρικό χαρακτηριστικό της δημοκρατίας είναι η λήψη αποφάσεων με ψηφοφορία: των πολιτών, στην άμεση δημοκρατία, ή κάποιων αντιπροσώπων τους, στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία.

 

Δικτατορία : το πολίτευμα όπου την απόλυτη εξουσία έχει ο ηγέτης (δικτάτορας)

Ο όρος δικτατορία με την σύγχρονη χρήση της αναφέρεται στην απόλυτη εξουσία ενός ηγέτη (δικτάτορα) ή ομάδας που κυβερνά αυταρχικά χωρίς να ελέγχεται από τους νόμους, το σύνταγμα, ή άλλους κοινωνικούς και πολιτικούς παράγοντες του κράτους.

Στην νεότερη Ιστορία της η Ελλάδα είχε Στρατιωτική δικτατορία τα έτη 1967 έως 1974 και το καθεστώς εκείνο αναφέρεται ως η Χούντα των Συνταγματαρχών.

 

Στις 21 Απριλίου του 1967, μια ομάδα στρατιωτικών έκανε πραξικόπημα. Δηλαδή, κατέβασε τα τανκς και το στρατό στους δρόμους, κατέλαβε τη Βουλή, συνέλαβε όσους διαφωνούσαν μαζί της και τους έκλεισε φυλακή, κατέλυσε το δημοκρατικό πολίτευμα και επέβαλε δικτατορία.

Το Νοέμβρη του 1973, οι φοιτητές προχώρησαν στην κατάληψη του Πολυτεχνείου ζητώντας να πέσει η δικτατορία. Τα συνθήματά τους ήταν : Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία. Μαζί με τους φοιτητές ενώθηκαν μαθητές, εργάτες και χιλιάδες λαού. Το καθεστώς έστειλε την αστυνομία και το στρατό να χτυπήσει τους φοιτητές.

Τελικά, τα τανκς μπήκαν στο Πολυτεχνείο, δεκάδες διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν.

Μετά από μερικούς μήνες, τον Ιούλιο του 1974, η δικτατορία προσπάθησε να κάνει πραξικόπημα και στην Κύπρο. Τα γεγονότα εκμεταλλεύτηκε η Τουρκία που εισέβαλε στην Κύπρο και κατέλαβε το μισό νησί.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, η δικτατορία έπεσε και αποκαταστάθηκε το πολίτευμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στην Ελλάδα.

 Πολυτεχνείο 1973: Μικρό εικονογραφημένο χρονικό

Τετάρτη 14 Νοέμβρη, μεσημέρι

Οι φοιτητές κλείνονται στο Πολυτεχνείο φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της Χούντας.

 

 

Οι φοιτητές φτιάχνουν έναν πρόχειρο ραδιοφωνικό σταθμό.

Ταυτόχρονα γράφουν προκηρύξεις με συνθήματα που τις σκορπίζουν στους γύρω δρόμους.

Σταματούν τα λεωφορεία και τα τρόλλεϋ στην οδό Πατησίων, μπροστά από το Πολυτεχνείο και πετούν προκηρύξεις μέσα από τα παράθυρα. Γράφουν συνθήματα πάνω στα οχήματα για να μεταφερθούν σε όλη την Αθήνα και να δώσουν κουράγιο στους καταπιεσμένους από την Χούντα.

 

Πέμπτη 15 Νοέμβρη
Ο κόσμος γύρω από το Πολυτεχνείο πυκνώνει διαρκώς.

Η Αστυνομία επεμβαίνει και χτυπά τους διαδηλωτές, εμποδίζει τους απλούς πολίτες να ενωθούν με τους φοιτητές.

 

Παρασκευή 16 Νοέμβρη, πρωί
Η αλληλεγγύη του κόσμου κορυφώνεται. Χιλιάδες λαού συρρέουν στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο.

 

Το Πολυτεχνείο, αλλά και οι γύρω δρόμοι, δονούνται από συνθήματα:
«Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία, Λαϊκή Κυριαρχία – Εθνική Ανεξαρτησία», «Κάτω η χούντα»,
«Έξω οι Αμερικανοί», «Λαέ πεινάς-γιατί τους προσκυνάς», και πολλά 
άλλα.

 

Παρασκευή 16 Νοέμβρη, απόγευμα
Η κατάσταση έχει αρχίζει να ξεφεύγει από τον έλεγχο της δικτατορικής κυβέρνησης. Ο Παπαδόπουλος αποφασίζει να ζητήσει την βοήθεια του στρατού. Ο κόσμος βλέπει έκπληκτος και ανήσυχος τα τανκς να βγαίνουν από το στρατόπεδο του Γουδή και να κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας με κατεύθυνση το Πολυτεχνείο.

 

 

Παρασκευή 16 Νοέμβρη, βράδυ
Οι συγκρούσεις γύρω από το Πολυτεχνείο γενικεύονται. Οι αστυνομικοί βαρούν στο ψαχνό. Στις 21:30 περίπου πέφτει νεκρός ο Διομήδης Κομνηνός, 16 ετών, μαθητής Λυκείου, από αστυνομικούς που τον πυροβολούν από 10 μέτρα απόσταση.
Τις επόμενες ώρες οι νεκροί πληθαίνουν.

 

 

Σάββατο 17 Νοέμβρη, 01:30 τα ξημερώματα
Τα τανκς έχουν κυκλώσει το Πολυτεχνείο και περιμένουν την εντολή για επέμβαση.

 

 

Σάββατο 17 Νοέμβρη, 02:50 τα ξημερώματα
Το τανκ παίρνει την εντολή να ρίξει την σιδερένια πόρτα του Πολυτεχνείου και να εισβάλει στο Ίδρυμα. Ανάβει τους προβολείς του και ξεκινά…

Οι σκηνές που ακολουθούν είναι συγκλονιστικές. Οι φοιτητές αποχωρούν από το Πολυτεχνείο με τους αστυνομικούς να τους χτυπούν αλύπητα.
Το Πολυτεχνείο εκκενώνεται. Τον άδειο χώρο στοιχειώνουν τα πεσμένα πανώ…