23-12-2015

Καλά Χριστούγεννα !

…καλές γιορτές σε όλα τα παιδιά της τάξης !

Διασκεδάστε και χαλαρώστε με ένα καλό βιβλίο και μια καλή ταινία

Χριστουγεννιάτικη Ιστορία

Η νουβέλα του Άγγλου συγγραφέα Καρόλου Ντίκενς με τον πρωτότυπο τίτλο: «A Christmas Carol» (Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα) αναφέρεται στην ιδεολογική, ηθική και συναισθηματική μεταστροφή του τσιγκούνη και παράξενου Εμπενίζερ Σκρουτζ, ύστερα από τη επίσκεψη που δέχτηκε από τον πεθαμένο συνεταίρο του Τζέικομπ Μάρλεϊ και από τα φαντάσματα των Χριστουγέννων του Παρελθόντος, του Παρόντος και του Μέλλοντος.

Η νουβέλα γνώρισε μεγάλη αποδοχή τόσο από το κοινό όσο και από τους κριτικούς. Μόλις την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του πούλησε 6.000 αντίτυπα, ασύλληπτο νούμερο για την εποχή. Οι βασικοί άξονες του έργου -που χαρακτηρίζουν το έργο του Κάρολου Ντίκενς– είναι η κοινωνική αδικία και η φτώχεια. Δύο προβλήματα που κυριαρχούσαν στην βικτωριανή Αγγλία της Βιομηχανικής Επανάστασης.

Ο Ντίκενς έγραψε το έργο σε μια εξαιρετικά άσχημη οικονομική περίοδο για τον ίδιο, γεγονός που τον οδήγησε σε ταύτιση με τους ήρωες του έργου και έδωσε αμεσότητα και ζωντάνια στην αφήγηση του. Όπως έλεγε ο ίδιος «καθώς έγραφε γελούσε κι έκλαιγε ξανά και ξανά». Η «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» βρήκε μεγάλη απήχηση στο αναγνωστικό κοινό της εποχής έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να καθιερωθούν τα Χριστούγεννα ως γιορτή αγάπης και συμπόνοιας, σε μια περίοδο απόλυτης φτώχειας για τους εργάτες στην Αγγλία.

Ο Ντίκενς πίστευε στη «φιλοσοφία Χριστουγέννων», δηλαδή ότι το πνεύμα των Χριστουγέννων πρέπει να κυριαρχεί όλο τον χρόνο στις σχέσεις των ανθρώπων. Το έργο του σπουδαίου Άγγλου συγγραφέα γνώρισε πολλές μεταφορές στο θέατρο, στην όπερα, στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση, ενώ και ο γνωστός ήρωας από τα κόμικς, Σκρουτζ Μακ Ντακ, ο περίφημος τσιγκούνης ήρωας του Γουόλτ Ντίσνεϊ, έχει ως πρότυπο τον Εμπενίζερ Σκρουτζ, τον ήρωα του Ντίκενς.

πηγή : http://www.inews.gr