14-05-2020

Το τραγούδι της ημέρας – το βαλς των χαμένων ονείρων

Η σημερινή μουσική καλημέρα μας συνδέεται με τον Μάνο Χατζιδάκη, πιθανά τον μεγαλύτερο Έλληνα μουσικοσυνθέτη. Για ακούστε και κυρίως βάλτε τη φαντασία σας, ζωγραφίστε, σχεδιάστε.  Περιμένω και τις δικές σας μουσικές προτάσεις.

Στα όνειρά μας πετάμε, ταξιδεύουμε, τα αδύνατα γίνονται δυνατά, ότι επιθυμούμε κι ότι φοβόμαστε είναι εκεί. Και καμιά φορά, αυτά τα όνειρα τα ξεχνάμε.

Ο Μάνος Χατζιδάκις υπήρξε για μια οκταετία ο πιο στενός συνεργάτης του Αλέκου Σακελλάριου στον κινηματογράφο. Στη βιογραφία του, ο Αλέκος Σακελλάριος τον έχει χαρακτηρίσει απέραντα συναισθηματικό και πρωτοπόρο για την εποχή του. Μαζί έγραψαν πάρα πολλά τραγούδια. «Αισθάνομαι ότι αυτός ο άνθρωπος είχε γεννηθεί για να μαγεύει και να ταξιδεύει τους άλλους με τη μουσική του. Και το κατάφερε», έλεγε ο Σακελλάριος.

Ο Αλέκος Σακελλάριος θυμάται και την ιστορία πίσω από το «Βαλς των χαμένων ονείρων»: «Στην πρώτη ιδιωτική προβολή που κάναμε για την ταινία «Χαμένα Όνειρα», για να δει ο Μάνος την ταινία και να εμπνευστεί τη μουσική, στα πρώτα πέντε λεπτά κοιμήθηκε και ξύπνησε λίγο πριν τελειώσει η ταινία».

-Μάνο μου, μήπως πρέπει να την ξαναδείς; του λέω

-Δεν χρειάζεται, σε λίγες μέρες θα έχεις τη μουσική, μου απάντησε.

Πράγματι, η μουσική ήταν καταπληκτική. Ο Μάνος έγραψε το «Βαλς των χαμένων ονείρων», που θεωρείται η καλύτερη μελωδία του στον κινηματογράφο….