01-03-2017

Πάμε θέατρο;

Ψηλά πάνω από την πόλη, σε μια πελώρια κολόνα, ορθωνόταν το άγαλμα του Ευτυχισμένου Πρίγκιπα. Ήταν διακοσμημένος ολόκληρος με λεπτά φύλλα ατόφιου χρυσού, τα μάτια του ήταν δύο αστραφτερά ζαφείρια κι ένα μεγάλο πορφυρό ρουμπίνι έλαμπε στη λαβή του ξίφους του…

 

Ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας έχει ζήσει πίσω από τον φράχτη ενός παλατιού, δίχως έγνοιες και σκοτούρες, πάντα ξέγνοιαστος και χαμογελαστός.

Όταν θα φύγει από τη ζωή, ένα χρυσό άγαλμα στήνεται σε μία πλατεία της πόλης προς τιμήν του. Παρατηρώντας τον κόσμο από ψηλά μέσα από το άγαλμά του, ο πρίγκιπας ανακαλύπτει μιαν άλλη πλευρά της καθημερινότητας: τη φτώχεια, την ασχήμια, τη διαφθορά και την υποκρισία.

Κάθε βράδυ δακρύζει για όλα τα άσχημα που συμβαίνουν γύρω του.

Ώσπου, ένα μικρό χελιδόνι, κουρνιάζει στα πόδια του.

Ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας θα βρει έναν πολύτιμο σύμμαχο. Μαζί θα βοηθήσουν τους ανθρώπους με κάθε δυνατό τρόπο σε μια υπέροχη ιστορία ανιδιοτέλειας, φιλίας και αγάπης.

 

 

 

* Η διασκευή βασίστηκε στο παραμύθι του Όσκαρ Ουάιλντ και στο υλικό που προέκυψε από τους αυτοσχεδιασμούς των ηθοποιών κατά τη διάρκεια της πρόβας.

«Ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας» εκδόθηκε το 1888, μαζί με άλλα παραμύθια του Όσκαρ Ουάιλντ σε μία σπουδαία συλλογή με τίτλο «Ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας και άλλα παραμύθια». Στην ίδια συλλογή ανήκουν «Ο εγωιστής γίγαντας» και «Το αηδόνι και το τριαντάφυλλο».

 

Ο Όσκαρ Ουάιλντ (1854-1900), ήταν Ιρλανδός μυθιστοριογράφος, ποιητής, δραματουργός και κριτικός.

Έχοντας περάσει από διάφορα είδη γραπτού λόγου καθ’ όλη την δεκαετία του 1880, γεύτηκε την δόξα σαν θεατρικός συγγραφέας στο Λονδίνο στις αρχές της επόμενης δεκαετίας.

Στις μέρες μας έχει γίνει γνωστός για το μοναδικό του μυθιστόρημα (Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ), τις συνθήκες φυλάκισής του καθώς και τον πρόωρο θάνατό του.

Το 1888 εκδόθηκε Ο ευτυχισμένος πρίγκηπας κι άλλα παραμύθια (The happy prince and other tales), μια συλλογή από παραμύθια, είδος με το οποίο ο συγγραφέας είχε καταπιαστεί στο παρελθόν, δημοσιεύοντας ιστορίες του στα έντυπα μέσα της εποχής.

Δύο ενδιαφέρουσες εκδοχές του έργου:

O ευτυχισμένος πρίγκιπας, Πάνος Κατσιμίχας

Ο ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ – ΔΙΑΒΑΖΕΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ