10-11-2018

Αστερίξ και Κλεοπάτρα

Η εξέλιξη της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας (χάρτης 1)…

 
Η εξέλιξη των κατακτήσεων των Ρωμαίων σε έναν χάρτη!

50 π.Χ. Όλη η Γαλατία βρίσκεται υπό ρωμαϊκή κατοχή… Όλη; Όχι! Ένα χωριό ανυπόταχτων Γαλατών αντιστέκεται ακόμη και θα αντιστέκεται για πάντα στους εισβολείς. Και η ζωή δεν είναι εύκολη για τους Ρωμαίους λεγεωνάριους που φρουρούν τα οχυρά στρατόπεδα Πετιμπόνουμ, Ακουάριουμ, Λάβδανουμ και Μπαμπαόρουμ…

Ήταν 29 Οκτωβρίου του 1959, όταν ο γαλλικός εκδοτικός οίκος «Dargaud» κυκλοφόρησε το «Pilote», ένα καινούργιο περιοδικό με κόμικς, στο οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο «Αστερίξ», δημιουργία των Rene Goscinny (σενάριο) και Albert Uderzo (σκίτσο). Επρόκειτο για την ιστορία ενός γαλατικού χωριού στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, που με τη βοήθεια ενός μαγικού φίλτρου το οποίο παρασκεύαζε ο Δρυίδης και έδινε υπερφυσική δύναμη σε όποιον το έπινε, αντιστεκόταν στους Ρωμαίους και διατηρούσε μέσα από κωμικές ιστορίες και ασταμάτητο ξυλοφόρτωμα των λεγεωνάριων του Ιούλιου Καίσαρα, την ανεξαρτησία του.

ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ!

Η ιστορία του «Αστερίξ» τοποθετείται χρονικά στο 50 π.Χ. στην Αρμορίκη, γαλατική επαρχία στη βορειοδυτική Γαλλία. Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έχει καταλάβει όλη τη Γαλατία εκτός από το μικρό χωριό που αντιστέκεται ακόμη και θα αντιστέκεται για πάντα σθεναρά στους κατακτητές χάρη στο μαγικό φίλτρο που παρασκευάζει ο δρυΐδης Πανοραμίξ και το οποίο δίνει υπερφυσική δύναμη σε όποιον το πιεί. Οι συνεχόμενες αποτυχημένες προσπάθειες του Ιούλιου Καίσαρα να υποτάξει τους ανυπότακτους Γαλάτες, είναι το βασικό θέμα των ιστοριών του κόμικ.

ΟΙ ΓΑΛΑΤΕΣ

Οι Γαλάτες ήρωες του κόμικ έχουν ονόματα που προέρχονται από γαλλικά λογοπαίγνια με κατάληξη –ιξ, λόγω της ονομασίας του ιστορικού Γαλάτη αρχηγού Vercingetorix (Βερσινζετορίξ), που το 51 π.Χ. ηττήθηκε από τους Ρωμαίους του Ιούλιου Καίσαρα στην μάχη της Αλέσια. Φυσικά δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι οι δημιουργοί τοποθέτησαν χρονικά το κόμικ τους το 50 π.Χ., έναν χρόνο δηλαδή μετά την ιστορική μάχη της Αλέσια και την ήττα των Γαλατών.

 

Δείτε το κείμενο από το Ανθολόγιο στο διαδίκτυο: εδώ

Παρακολουθήστε την ταινία Αστερίξ και Κλεοπάτρα εδώ

Δείτε τους ήρωες εδώ