10-03-2015

Ιωάννης Καποδίστριας : κυβερνήτης της Ελλάδας (1828 – 1831)

Όπως είδαμε, η Γ΄ Εθνοσυνέλευση αποφάσισε να εκλέξει κυβερνήτη της Ελλάδας τον Ιωάννη Καποδίστρια για επτά χρόνια.

Ποιος ήταν όμως ο Ιωάννης Καποδίστριας ;

Θυμόμαστε : Ο Ιωάννης Καποδίστριας ήταν ευγενής από την Κέρκυρα που μπήκε στη διπλωματική υπηρεσία του Τσάρου και αναδείχτηκε υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας. Αρνήθηκε την πρόταση που του έκαναν οι Φιλικοί να γίνει αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας διότι θεωρούσε ότι δεν ήταν ακόμα ώριμες οι συνθήκες για την ελληνική επανάσταση.

Το έργο του Καποδίστρια

Προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει :

Στο εξωτερικό, οι Μεγάλες Δυνάμεις προσανατολίζονταν στη λύση ενός αυτόνομου ελληνικού κρατιδίου. Όμως το 1830 με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου αποφασίζεται η ανεξαρτησία της Ελλάδας. Λίγο αργότερα ρυθμίζονται τα σύνορα του νέου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους : περιλαμβάνουν την Πελοπόννησο, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τη Στερεά Ελλάδα μέχρι τη γραμμή Παγασητικού – Αμβρακικού.

Στο εσωτερικό της χώρας ο Καποδίστριας είχε να αντιμετωπίσει την πειρατεία, τη διάλυση του στρατού, καθώς και την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας. Μια από τις βασικές προϋποθέσεις που έθεσε για να αναλάβει την ηγεσία του νεοσύστατου ελληνικού κράτους ήταν η αναστολή του συντάγματος και η διάλυση της βουλής, όροι που τελικώς έγιναν αποδεκτοί.

Μέτρα που πήρε :

               –  Οικονομία: Δημιούργησε τράπεζα, στην οποία κατέθεσε πρώτος την προσωπική του περιουσία. Έκοψε νομίσματα, το φοίνικα, για να αντικαταστήσει τα τουρκικά γρόσια και να διευκολύνει τις συναλλαγές που μέχρι τότε γίνονταν κυρίως με ανταλλαγές προϊόντων.

–                ΕκπαίδευσηΊδρυσε σε όλη τη χώρα πολλά σχολεία, τα αλληλοδιδακτικά, στα οποία οι καλύτεροι μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων, με τη βοήθεια του δασκάλου, μαθαίνουν γραφή και ανάγνωση στους μικρότερους μαθητές.

–                Γεωργία: Ίδρυσε γεωργική σχολή στην Τίρυνθα για να εκπαιδεύονται οι αγρότες.  Εισήγαγε την καλλιέργεια της πατάτας και φρόντισε για την ανάπτυξη της μεταξοκαλλιέργειας.

–                Διοίκηση: Εφάρμοσε συγκεντρωτική πολιτική. Διέλυσε την εθνοσυνέλευση που τον εξέλεξε και πήρε όλες τις εξουσίες στα χέρια του καταργώντας το Σύνταγμα.

Αντιδράσεις εναντίον του Καποδίστρια και η δολοφονία του

–                Τα μέτρα του Καποδίστρια ήταν αντίθετα με τις παραδοσιακές αντιλήψεις των κοτζαμπάσηδων και των πλοιοκτητών. Επίσης δυσαρέστησαν κάποιους οπαδούς της δημοκρατικής διακυβέρνησης της χώρας. Δυσαρεστημένες ήταν ακόμα η Αγγλία και η Γαλλία γιατί θεωρούσαν ότι ο Καποδίστριας ευνοούσε τα ρωσικά συμφέροντα.

–                 Δημιουργήθηκε έτσι ένα πολύ άσχημο κλίμα εναντίον του, το οποίο οδήγησε στη δολοφονία του στο Ναύπλιο (1831) :

Ήδη, από το 1830 είχε ξεσπάσει ανταρσία στη Μάνη.  Μοιραία στάθηκε η αντιπαλότητα του Καποδίστρια με τους Μαυρομιχάληδες, την ισχυρότερη οικογένεια της Μάνης. Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης συνελήφθη και φυλακίστηκε. Βαρέως φέροντες τη μεταχείριση αυτή του αρχηγού της οικογενείας τους, και μέσα στο τεταμένο και από τα γεγονότα κλίμα, οι Κωνσταντίνος και Γεώργιος Μαυρομιχάλης, αδερφός και γιος του Πετρόμπεη αντίστοιχα, εφάρμοσαν το μανιάτικο έθιμο της βεντέτας. Το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου1831, έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος στο Ναύπλιο πυροβόλησαν και μαχαίρωσαν θανάσιμα τον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, καθώς πήγαινε να παρακολουθήσει την κυριακάτικη θεία λειτουργία.

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/195#ixzz3Toptb9XD

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CF%89%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82_%CE%9A%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%AF%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B1%CF%82