03-10-2016

Αμερικάνικη Επανάσταση (1776)

Παρατήρησε προσεκτικά τον παρακάτω πίνακα. Προσπάθησε να τον περιγράψεις με λίγα λόγια. Τι συμβαίνει εδώ ;

Κατά το 18ο αιώνα η Αγγλία κατείχε δεκατρείς αποικίες στη βόρεια Αμερική

Οι πρώτες 13 αποικίες καθώς και οι υπόλοιπες περιοχές που κατέκτησε η Αγγλία.

Οι αποικίες είχαν κατά τα τέλη του 18ου αιώνα αναπτυχθεί οικονομικά και διέθεταν σε πολιτικό επίπεδο μεγάλη αυτονομία. Η υποχρέωση, όμως, των κατοίκων των αποικιών να διατηρούν εμπορικές σχέσεις μόνο με την Αγγλία αποτελούσε αιτία δυσαρέσκειας και έντασης.

Η δυσαρέσκεια κορυφώθηκε, όταν η Αγγλία επέβαλε στις αποικίες πρόσθετη φορολογία σε μια σειρά από προϊόντα, όπως το τσάι και η ζάχαρη.

Τι απεικονίζει ο πίνακας :

«Γιορτή του τσαγιού» της Βοστώνης. Τη νύχτα της 16ης προς τη 17η Δεκεμβρίου 1773,
αγανακτισμένοι κάτοικοι της Βοστώνης ρίχνουν στη θάλασσα 340 κιβώτια τσαγιού πον ανήκαν σε αγγλική εταιρεία.

 

 

 

 

Μετά τα γεγονότα της Βοστώνης ξέσπασε η Αμερικανική Επανάσταση.

 

Η ιδεολογία της Αμερικανικής Επανάστασης στηρίχθηκε στη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας που ψηφίστηκε στις 4 Ιουλίου 1776. Το έγγραφο αυτό, αποτελεί την πρώτη πρακτική εφαρμογή των πολιτικών ιδεών του Διαφωτισμού.

Απόσπασμα από τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας

Θεωρούμε ως αναμφισβήτητες τις παρακάτω αλήθειες: όλοι οι άνθρωποι γεννήθηκαν ίσοι και ο Δημιουργός τους προίκισε με ορισμένα αναφαίρετα δικαιώματα. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται η ζωή, η ελευθερία και η επιδίωξη της ευτυχίας. Οι κυβερνήσεις εγκαταστάθηκαν από τους ανθρώπους για να εξασφαλίσουν αυτά τα δικαιώματα και η δίκαιη εξουσία πηγάζει από τη συγκατάθεση των κυβερνωμένων, Κάθε φορά που μια μορφή διακυβέρνησης αποδεικνύεται καταστροφική για το σκοπό αυτό, ο λαός έχει δικαίωμα να την αλλάξει ή να την καταργήσει και να εγκαταστήσει μια νέα κυβέρνηση. 

Η διακήρυξη της ανεξαρτησίας, έργο ζωγραφισμένο από τον Τζον Τράμπουλ, που δείχνει την πενταμελή επιτροπή η οποία είναι επικεφαλής της σύνταξης της διακήρυξης, το 1776 καθώς παρουσιάζει την δουλειά της στο Δεύτερο Ηπειρωτικό Κογκρέσσο

Αμερικάνικη Επανάσταση (1776) – με λίγα λόγια

  1. Οι άποικοι της Βόρειας Αμερικής εξεγέρθηκαν εναντίον της Αγγλίας.

  2. Το αποτέλεσμα της επανάστασης ήταν η δημιουργία των Η.Π.Α.

  3. Τα προοδευτικά αιτήματα των επαναστατών (δημοκρατία, ελευθερία λόγου και έκφρασης, νομική ισότητα) εκφράστηκαν στη Διακήρυξη της Αμερικάνικης Ανεξαρτησίας (Ιούλιος 1776)

  4. Τα δικαιώματα αυτά αφορούσαν όμως μόνο τους λευκούς άνδρες με ιδιοκτησία. Δεν αφορούσαν τις γυναίκες, τους δούλους από την Αφρική και τους ιθαγενείς Αμερικάνους (ινδιάνους).

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο άνθρωπος : Αμερικάνικη Επανάσταση

Το μάθημα σε φυλλάδιο :

Αμερικάνικη Επανάσταση