14-04-2021

Επιστημονική φαντασία

Όνειρα για ταξίδια στ’ αστέρια

ταξίδι στ’ Αστέρια

 Διαστημικά ταξίδια και κινηματογράφος

Έτη φωτός μακριά!

Οι αποστάσεις στο διάστημα είναι τεράστιες

Η απόσταση Θεσσαλονίκη -Αθήνα είναι περίπου 500 χιλιόμετρα .

Η απόσταση Γης- Ηλίου περίπου είναι 150.000.000  χιλιόμετρα και λέγεται αστρονομική μονάδα. Η απόσταση αυτή  είναι περίπου 300.000 φορές μεγαλύτερη  από την απόσταση Θεσσαλονίκη -Αθήνα.

Με το λεωφορείο πας Θεσσαλονίκη σε 6-6.30 ώρες.

Με το ίδιο λεωφορείο πας στον Ήλιο σε 205 χρόνια !

Αν το λεωφορείο τρέχει με τη ταχύτητα του φωτός περίπου 300.000 χιλιόμετρα σε 1 δευτερόλεπτο τότε θα φτάσει στον Ήλιο σε 8,3 λεπτά.

Στο σύμπαν η απόσταση Γη-Ήλιος είναι πολύ μικρή ,για να μετρήσουμε τόσο μεγάλες αποστάσεις χρησιμοποιούμε το έτος φωτός.

Ένα έτος φωτός είναι η απόσταση που διανύει το φώς σε ένα χρόνο δηλαδή 63.270 φορές μεγαλύτερη απόσταση απο την απόσταση Γης-Ήλιου .

Ο α-Κενταύρου αστέρι του αστερισμού  του Κενταύρου που είναι το εγγύτερο αστρικό σύστημα στον Ήλιο, απέχει απο τον ήλιο 4,37 έτη φωτός. Με το κοινό λεωφορείο πας στο άστρο σε 56.663 αιώνες! Είμαστε σαν μια κάμπια που ζει μια εβδομάδα και θέλει να πάει απο Αθήνα στη Νέα Υόρκη, με τη ταχύτητα και το  χρόνο ζωής που διαθέτει δεν θα φτάσει ούτε στη βάση του δένδρου που βρίσκεται.

πηγή: http://a-kentavrou.blogspot.gr/2009/12/blog-post_29.html

Η χαμένη Ατλαντίδα

Χαμένη Ατλαντίδα, παραγωγή του NG. Υπήρξε στην πραγματικότητα η Ατλαντίδα; Που βρισκόταν; Γιατί χάθηκε και ποιοι κατοικούσαν σε αυτή; Το ντοκυμαντέρ κάνει μια αναδρομή στην εποχή του Πλάτωνα και εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με αυτό το μεγάλο μυστήριο, με τη βοήθεια της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Παραγωγής: National Geographic
Διάρκεια: 45:07
Υπότιτλοι: Ελληνικοί Ενσωματωμένοι
Γλώσσα: Αγγλικά

Η χαμένη Ατλαντίδα – Walt Disney (Μεταγλωττισμένο στα ελληνικά)