09-01-2021

Μ’ ένα βιβλίο ταξιδεύω, ονειρεύομαι

Περιηγηθείτε εδώ στις σελίδες του μικρού αναγνώστη και τις δραστηριότητες φιλαναγνωσίας που προτείνει

http://www.mikrosanagnostis.gr/

 

Ένα βιβλίο που έγινε ταινία :

 Ο μελανόκαρδος

Κι αν είχες τη δύναμη να ζωντανέψεις ένα βιβλίο απλά διαβάζοντάς το δυνατά ;

«Η βροχή έριχνε ένα χλομό φως στο σκοτάδι και ο άγνωστος δεν ήταν παρά μια αμυδρή σκιά. Μόνο το πρόσωπό του έφεγγε λευκό καθώς κοίταξε προς τα πάνω τη Μέγκι».
Ποιος είναι ο Σκονοδάχτυλος, ο μυστηριώδης άγνωστος; Και ποιοι είναι ο Αιγόκερως και ο Ασημόγλωσσος; Τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, αλλά και πολλά άλλα, ανακαλύπτει η Μέγκι σε ένα ορεινό χωριό της Ιταλίας – και σε ένα βιβλίο.
Στο δεύτερο βιβλίο της Κορνέλια Φούνκε επιβεβαιώνει την αξία της ως σπουδαίας μυθιστοριογράφου έργων φαντασίας με μια περιπέτεια που ταξιδεύει τον αναγνώστη στον κόσμο του παραμυθιού αλλά και αυτογνωσίας.
Ήρωες που ξεπηδούν από τη φαντασία πολιορκώντας τον πραγματικό κόσμο, σε μια ιστορία έξω από το χρόνο, ώσπου αποκαλύπτεται η μόνη αλήθεια: η δύναμη δεν πηγάζει από το φόβο και την επιβολή της εξουσίας μα από την επικοινωνία και την αγάπη.
Πατέρας και κόρη, οι ήρωες της Φούνκε μοιράζονται το μοναδικό χάρισμα να ζωντανεύουν ήρωες, ζώα ή και αντικείμενα από βιβλία, όταν διαβάζουν φωναχτά από τυπωμένο μελάνι μια ιστορία που κάποιος άλλος έχει επινοήσει!

 

Ο ΜΕΛΑΝΟΚΑΡΔΟΣ

 

Ο Μελανόκαρδος είναι ένα βιβλίο για νεαρά παιδιά γραμμένο από την Κορνέλια Φούνκε, και είναι το πρώτο μιας τριλογίας πάνω στον Μελανόκοσμο.

 

Το βιβλίο αναφέρεται σε ένα δωδεκάχρονο κορίτσι τη Μέγκυ Φόλκαρτ της οποίας η ζωή αλλάζει δραματικά όταν συνειδητοποιεί ότι ο πατέρας της, ένας βιβλιοδέτης με το όνομα Μόρτιμερ (Μο), έχει μία παράξενη ικανότητα, όταν διαβάζει δυνατά μπορεί και ζωντανεύει τους ήρωες του βιβλίου.

Η περιπέτεια της Μέγκυ και του Μο τους ταξιδεύει σε ολόκληρη την Ευρώπη, και ειδικότερα στην Ιταλία, και έρχονται σε επαφή με πολλούς παράξενους χαρακτήρες.

 

Περίληψη πλοκής

Η δωδεκάχρονη Μέγκυ Φόλκαρτ, ακούγοντας τη βροχή να πέφτει από το δωμάτιό της ένα βράδυ, εντοπίζει ένα ξένο να πλησιάζει το σπίτι της. Ο άνδρας, ο οποίος συστήνεται ως Σκονοδάκτυλος, γνωρίζεται από παλιά με τον πατέρα της Μέγκυ, τον Μο, ο οποίος είναι ένας Ασημόγλωσσας. Η Μέγκυ κρυφακούει τον Σκονοδάκτυλο να προειδοποιεί τον Μο για κάποιον που τον αναζητεί, και έτσι φεύγουν και οι τρεις τους από το πιο πρόσφατο σπίτι της Μέγκυ (η Μέγκυ και ο Μο μετακομίζουν συνεχώς) και αναχωρούν για μία επίσκεψη στην Ιταλία. Η Μέγκυ μαθαίνει ότι αυτή, ο Μο και ο Σκονοδάκτυλος τρέπονται σε φυγή από ένα μυστηριώδες άντρα με το όνομα Αιγόκερως, και ότι πηγαίνανε στη θεία της μητέρας της, την Έλινορ. Η Μέγκυ έχει να δει τη μητέρα της από τότε που ήταν τριών ετών, και αν και αυτή και ο Μο λατρεύουν τα βιβλία, δεν της διαβάζει ποτέ δυνατά.

 

Κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στην Έλινορ, κάποιοι από τους άνδρες του Αιγόκερου ήρθαν και πήραν τον Μο στο χωριό του Αιγόκερου, ενώ ο Σκονοδάκτυλος έδινε μία παράσταση με φωτιές για την Μέγκυ. Ο Σκονοδάκτυλος έχει προδώσει τον Μο προσπαθώντας έτσι να σώσει τον εαυτό του. Η Μέγκυ, ο Σκονοδάκτυλος (συνοδευόμενος από το κατοικίδιό του τον Γκουίν τη νυφίτσα) αφήνουν το σπίτι της Έλινορ ώστε να ακολουθήσουν τον Μο και αυτόν που τον έχει αιχμαλωτίσει, ένα κακό υπηρέτη του Αιγόκερου ονόματι Μπάστα. Η Μέγκυ μαθαίνει ότι ο πατέρας της έχει τη δύναμη να απελευθερώνει και να αιχμαλωτίζει χαρακτήρες όταν διαβάζει δυνατά κάποιο βιβλίο. Ένα βράδυ, και ενώ διάβαζε το βιβλίο ο Μελανόκαρδος δυνατά στη μητέρα της, κατά λάθος ο Μο αιχμαλωτίζει τη γυναίκα του μέσα στη Χώρα του Μελανιού και απελευθερώνει τον Αιγόκερο, τον Μπάστα, τον Σκονοδάκτυλο και τον Γκουίν. Αφού κυνήγησε τους κακούς μακριά και έσωσε τη ζωή του Σκονοδάκτυλου προσπαθεί για αρκετά χρόνια χωρίς αποτέλεσμα να απελευθερώσει τη γυναίκα του, Τερέζα, ξανά στον αληθινό κόσμο. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα ο Μο και η Μέγκυ ζουν μία νομαδική ζωή, μετακομίζοντας από μέρος σε μέρος κάθε λίγα χρόνια, ώστε να απομακρύνονται από τον Αιγόκερο, ο οποίος θέλει να εκμεταλλευτεί τις δυνάμεις του Μο για δικό του όφελος.

 

Η Μέγκυ, η Έλινορ και ο Σκονοδάκτυλος αιχμαλωτίζονται από τους άνδρες του Αιγόκερου και τους χρησιμοποιούν ως ομήρους ώστε να αναγκάσουν τον Μο να διαβάσει δυνατά. Ο Μο συμφωνεί μόνο όταν κρατάει από το χέρι του την Μέγκυ –εάν τον ακουμπάει τότε δεν υπάρχει κίνδυνος να την αιχμαλωτίσει μέσα στο βιβλίο. Ο Μο διαβάζει μία παράγραφο από το παραμύθι το Νησί του Κρυμμένου Θησαυρού γεμίζει το χωλ με χρυσό αλλά όταν διαβάζει από το παραμύθι Χίλιες και Μία Νύχτες της Αραβίας το μόνο που απελευθερώνεται είναι ένα μικρό αγόρι με το όνομα Φαρίντ. Ο Σκονοδάκτυλος συνειδητοποιώντας τη χαζομάρα της προδοσίας του,  βοηθάει τη Μέγκυ, τον Μο και την Έλινορ να ελευθερωθούν. Η Μέγκυ του πείθει να πάρουν μαζί τους και το μικρό αγοράκι, τον Φαρίντ. Οι πέντε δραπέτες κλέβουν ένα αυτοκίνητο από το χωριό του Αιγόκερου και το σκάνε για τις Ιταλικές ακτές όπου και προσπαθούν να βρουν ένα σχέδιο. Ο Μο συνειδητοποιεί ότι πρέπει να βρει ένα αντίγραφο του βιβλίου και να αιχμαλωτίσει τον Αιγόκερο και τον Μπάστα πάλι μέσα στο βιβλίο, και αποφασίζει να βρει τον συγγραφέα του, τον Φενόλιο. Τον βρίσκουν να ζει μία ήρεμη ζωή σε μία άλλη μικρή πόλη, και του αποκαλύπτουν την ιστορία τους, δείχνοντάς τους τον Σκονοδάκτυλο, ο οποίος και τρομοκρατείται όταν ανακαλύπτει ότι είναι ένας χαρακτήρας του παραμυθιού και ότι σύμφωνα με την πρωτότυπη πλοκή, πεθαίνει στο τέλος της ιστορίας. Ο Φενόλιο δεν είναι πολύ πρόθυμος στο να τους βοηθήσει, αλλά αιχμαλωτίζονται αυτός και η Μέγκυ από τον Μπάστα, ο οποίος και τους φέρνει πάλι στο χωριό του Αιγόκερου ως δόλωμα ώστε να πιέσουν τον Μο να τελειώσει το σχέδιό τους.

 

Ο Μο, ο Σκονοδάκτυλος, ο Φαρίντ και η Έλινορ τρυπώνουν αθόρυβα στο χωριό του Αιγόκερου και προσπαθούν να αποφασίσουν πώς θα σώσουν την Μέγκυ και τον Φενόλιο. Η Μέγκυ συναντιέται με μία υπηρέτρια του Αιγόκερου, την Ρέζα, η οποία είναι μία μουγκή γυναίκα που απελευθερώθηκε από το βιβλίο του Μελανόκαρδου κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης από τον Νταρίους, τον τραυλό αναγνώστη του Αιγόκερου, την οποία πιστεύει ότι πρόκειται για την μητέρα της. Μετά την απειλή που δέχεται από την Μορτόλα, μητέρα του Αιγόκερου και υπηρέτρια, ενημερώνει γεμάτη χαρά τον Φενόλιο και ξεκινάει να διαβάζει δυνατά από μερικά ξεχασμένα βιβλία του Νταρίους.

 

Η Μέγκυ ανακαλύπτει ότι έχει περίπου το ίδιο χάρισμα με τον πατέρα της. Ο Μο στέλνει τον Γκουίν να βρει την Μέγκυ με ένα σημείωμα γραμμένο στα «Elvish» και κρυμμένο κάτω από το κολάρο του. Η Μέγκυ του απαντά και αποκαλύπτει στον Μο ότι έχει και αυτή το χάρισμα. Ο Σκονοδάκτυλος διεισδύει στο χωριό και βρίσκει την Ρέζα, η οποία τον ρωτά για την Μέγκυ και τον Μο μέσω μηνυμάτων. Ο Σκονοδάκτυλος, ο οποίος έχει αισθήματα για την Ρέζα, με δισταγμό της λέει την αλήθεια. Ο Μπάστα ανακαλύπτει τις δυνάμεις της Μέγκυ όταν βρίσκει την Τίνκερμπελ στο κελί της Μέγκυ και του Φενόλιο, και ο Αιγόκερως απαιτεί από την Μέγκυ να τελειώσει το σχέδιό του.  Ο Φενόλιο ζητάει να του δώσουν χαρτί και μολύβι ώστε να μπορέσει, όπως ισχυρίζεται, να παραμείνει νηφάλιος αλλά στην πραγματικότητα δουλεύει τον επίλογο ώστε να δώσει στην ιστορία του ένα πιο ικανοποιητικό τέλος.

 

Η Μέγκυ αναγκάζεται να διαβάσει μία παράγραφο από τον Μελανόκαρδο και να απελευθερώσει τη Σκιά, τον προσωπικό δολοφόνο της φωτιάς του Αιγόκερου, στον δικό μας κόσμο. Με την Έλινορ και την Ρέζα ως αιχμάλωτες από τον Μπάστα και την Μορτόλα να την απειλή ότι θα την δηλητηριάσει, η Μέγκυ συμφωνεί. Ο Φενόλιο της δίνει ένα κομμάτι χαρτί να κρύψει στο μανίκι της και να συμπληρώσει την παράγραφο που θα διαβάσει ώστε να σώσει τον εαυτό της. Ο Φαρίντ και ο Μο ανάβουν φωτιά ώστε να απομακρύνουν τους άνδρες του Αιγόκερου, και ο Φενόλιο δημιουργεί φασαρία ώστε να μπορέσει η Μέγκυ να βγάλει το χαρτί που είχε στο μανίκι της. Η Μέγκυ καλεί τη Σκιά (και κατά λάθος αιχμαλωτίζει τον Φενόλιο στο ίδιο του το βιβλίο), αλλά δεν μπορούσε να πιέσει τον εαυτό της να το καταστρέψει και μαζί και τον Αιγόκερο. Ο Μο παίρνει το χαρτί και το διαβάζει. Η Σκιά σκοτώνει τον Αιγόκερο, και μετά εκρήγνυται και μεταμορφώνεται σε όλα τα μαγικά όντα των οποίων τη ζωή είχε κλέψει από το βιβλίο του Μελανόκαρδου. Ο Μπάστα και η Μορτόλα δραπετεύουν, αλλά ο Μο και Ρέζα επανασυνδέονται. Ο Φαρίντ και ο Σκονοδάκτυλος κλέβουν το τελευταίο αντίτυπο του Μελανόκαρδου και φεύγουν προσπαθώντας να βρουν έναν τρόπο να μπουν στην ιστορία, ενώ ο Μο, η Ρέζα, η Έλινορ, ο Νταρίους, η Μέγκυ και μερικά από τα μαγικά όντα πηγαίνουν να ζήσουν στο σπίτι της Έλινορ. Η Μέγκυ αποφασίζει να δοκιμάσει να γράψει δικές της ιστορίες.

πηγή : www.livanis.gr