21-12-2020

Το κοριτσάκι με τα σπίρτα

Το Κοριτσάκι με τα Σπίρτα είναι μία ιστορία του Δανού ποιητή και συγγραφέα Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (δανικά: Hans Christian Andersen). Η ιστορία αφορά στα όνειρα και στην ελπίδα ενός φτωχού κοριτσιού, και εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1845. Η ιστορία έχει προσαρμοστεί σε κινούμενα σχέδια, τηλεοπτικές μουσικές ταινίες και άλλα.

Μία κρύα Παραμονή Πρωτοχρονιάς, οι κάτοικοι μιας χιονισμένης πόλης – χαρούμενοι και ζεστά ντυμένοι, φορτωμένοι με ψώνια και δώρα – βάδιζαν βιαστικοί προς τα γιορτινά τους σπίτια, αγνοώντας μία μικρή ορφανή πλανόδια πωλήτρια. Με σβησμένη φωνή, ψιθύριζε αχνά πως δεν ζητιάνευε αλλά πως πουλούσε σπίρτα για να ζήσει…

Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805 – 4 Αυγούστου 1875) ήταν Δανός λογοτέχνης, συγγραφέας παραμυθιών.

Οι κυριότεροι ήρωες των παραμυθιών του είναι φτωχοί και αδικημένοι άνθρωποι, που όμως έχουν ασυνήθιστα ψυχικά χαρίσματα, ευγένεια, ταλέντο, μεγαλοψυχία. Tα έργα του χαρακτηρίζονται από δράση, χιούμορ και λεπτή σάτιρα. Διηγήματα, δράματα, αλλά προπάντων παραμύθια, όλα του τα έργα διαπνέονται από γλυκιά μελαγχολία, συγκίνηση και ειλικρίνεια.

Μερικά από τα πολύ γνωστά παραμύθια του είναι:

Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα

Η Βασίλισσα του χιονιού

Το ασχημόπαπο

Το μολυβένιο στρατιωτάκι

Η μικρή γοργόνα

 

Διάβασε την ιστορία ΕΔΩ

Παρακολούθησε τα παρακάτω βίντεο: α) Το τραγούδι των αδελφών Κατσιμίχα για το κοριτσάκι για τα σπίρτα

β) Μία μικρή ιστορία βασισμένη στο παραμύθι του Χανς Κριστιάν Άντερσεν «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα». Τα γυρίσματα έγινα στην πόλη της Λιβαδειάς παραμονή πρωτοχρονιάς.

γ) Στο τετράδιο εργασιών γράψε τις ομοιότητες και τις διαφορές της ιστορίας του Άντερσεν με την ιστορία του Τριβιζά «Ένα δέντρο μια φορά».