12-05-2020

Το τραγούδι της ημέρας – Μοντέρνες καλημέρες

Παιδιά καλημέρα σας.

Απ’ ότι φαίνεται έχουμε μέλλον μπροστά μας, με τα σχολεία κλειστά.

Όλοι μας έχουμε κουραστεί από αυτή την απρόσμενη και πρωτόγνωρη κατάσταση.

Παιδιά, ας προσπαθήσουμε να κρατάμε τον χρόνο μας δημιουργικό. Μην τον ξοδεύουμε χωρίς νόημα. Έχουμε την ευκαιρία, εκτός από τα μαθήματά μας, να διαβάσουμε βιβλία, να ερευνήσουμε για πράγματα που μας ενδιαφέρουν, να φτιάξουμε μια εικαστική δημιουργίανα γράψουμε κάτι καινούργιο…

Τόσο πολύ χρόνο, σπάνια τον έχουμε στη ζωή μας. Αν ο χρόνος αυτός γίνει ελεύθερος και δημιουργικός, εξαρτάται από εμάς.

Σήμερα θα ακούσουμε μια μελωδία που πρωτοακούστηκε στην ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν «Μοντέρνοι Καιροί». Στην ταινία ο αλητάκος που υποδύεται ο Τσάρλι Τσάπλιν, χάνει τις σημειώσεις του με τα λόγια του τραγουδιού και αυτοσχεδιάζει, δίνοντάς μας μια εκπληκτική κινηματογραφική ερμηνεία, όπου συνυπάρχουν το κωμικό στοιχείο και η αγωνία.

Οι Μοντέρνοι Καιροί είναι κινηματογραφική ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν που γυρίστηκε το 1936. Στην ταινία εμφανίζεται ο γνωστός αλητάκος με το χαρακτηριστικό καπέλο, μπαστούνι και μουστάκι, ο οποίος αγωνίζεται να επιβιώσει στον μοντέρνο, βιομηχανοποιημένο κόσμο. Το φιλμ έχει φόντο τη μεγάλη οικονομική κρίση του 1929 και αποτελεί ένα σχόλιο στην απεγνωσμένη εύρεση εργασίας σε μια κοινωνία με τεράστια ανεργία, καθώς και στην οικτρή οικονομική κατάσταση των ανθρώπων. Στην ταινία γίνονται ειρωνικές αναφορές για την έντονη βιομηχανοποίηση και τις εφαρμογές της (τότε) τεχνολογίας, η οποία αντί να απελευθερώσει τους ανθρώπους, τους «σκλαβώνει» όλο και πιο πολύ.

Ο Τσάρλι Τσάπλιν σκηνοθέτησε, έγραψε το σενάριο και τη μουσική του φιλμ, έκανε το μοντάζ, την παραγωγή και πρωταγωνίστησε υποδυόμενος τον αλητάκο, ο οποίος εμφανίζεται για τελευταία φορά σε κινηματογραφική ταινία. Πολλοί συμφωνούν ότι οι Μοντέρνοι Καιροί αποτελούν μια από τις σπουδαιότερες ταινίες όλων των εποχών.