Τι είναι η ανακύκλωση;
Της Δ.Χ.
Ανακύκλωση είναι η διαδικασία διαχωρισμού, συλλογής και στην συνέχεια ανακατασκευής, αλλά και μετατροπής, μεταχειρισμένων υλικών η απόβλητων σε προϊόντα, για να ξαναέρθουν στα χέρια των καταναλωτών.
Όσα πράγματα βρίσκονται γύρω μας μπορούν όλα να ανακυκλωθούν! Ρούχα, πλαστικά, φιάλες, ηλεκτρικές συσκευές, χαλασμένα τρόφιμα, αποφάγια, αυτοκίνητα, ακόμα και τα ξυραφάκια που ξυριζόμαστε! Αν η φύση δεν έκανε ανακύκλωση και παρήγαγε σκουπίδια όπως παράγει ο άνθρωπος, δε θα υπήρχε σήμερα ζωή στον πλανήτη. Όλα ξεκινούν από το μυαλό µας. Εάν καταλάβουμε ότι τα σκουπίδια δεν είναι άχρηστα υλικά, αλλά χρήσιμες πρώτες ύλες για τις κατάλληλες βιομηχανίες, τότε θα συνειδητοποιήσουμε πόσο λάθος είναι η κατάληξη αυτών των υλικών στις χωματερές, µε τεράστιο περιβαλλοντικό αλλά και οικονομικό κόστος.
Ξέρετε ότι, αν όλοι οι κάτοικοι της Ελλάδας ανακυκλώναμε τα αλουμινένια κουτάκια που αγοράζουμε (κουτάκια αναψυκτικών, μπύρας, κλπ.) οι ελληνικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειώνονταν κατά 250 χιλιάδες τόνους ετησίως; Ή ότι αν ανακυκλώναμε όλα τα υλικά συσκευασίας και χάρτου θα αποφεύγονταν η έκλυση 3,84 εκατοµµυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα;
Κάθε προϊόν που αγοράζουμε παράγεται µε τη χρήση ενέργειας και κάθε επιπλέον κιλοβατώρα επιβαρύνει την ατμόσφαιρα µε ένα κιλό διοξειδίου του άνθρακα. Η παραγωγή προϊόντων από ανακυκλωμένο υλικό απαιτεί λιγότερη ενέργεια από ότι η παραγωγή τους από πρώτες ύλες. Συνεπώς, ένα από τα πολλαπλά οφέλη της ανακύκλωσης είναι ότι εξοικονομεί ενέργεια. Η ενέργεια που μπορεί να εξοικονομηθεί µε την ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας και χάρτου αντιστοιχεί στην ενέργεια που καταναλώνει η πόλη της Αθήνας σε τέσσερις μήνες.
Με λίγα λόγια η χώρα μας έχει τεράστιο πλούτο, αμύθητης αξίας, αλλά πολύ απλά, δεν τον εκμεταλλεύεται! Αυτό γιατί εμείς οι Έλληνες δεν συμμετέχουμε όπως θα έπρεπε στην ανακύκλωση.
Στάδια ανακύκλωσης
Ας δούμε τώρα από ποια στάδια αποτελείται η διαδικασία της ανακύκλωσης. Αποτελείται λοιπόν από τρία στάδια:
1) τη διαλογή – το διαχωρισμό,
2) το στάδιο κατασκευής – αποκομιδής,
3) και τέλος η διάθεση στο εμπόριο και τους καταναλωτές.
Στο πρώτο στάδιο τα υλικά χωρίζονται σε κατηγορίες.
Πλαστικά, χαρτί, γυαλί, απόβλητα.
Αφού χωριστούν σε κατηγορίες, γίνεται η επεξεργασία τους. Έπειτα μετατρέπονται σε διάφορα προϊόντα, και αυτό ήταν! Σαν καινούρια!
Οφέλη ανακύκλωσης
Τα οφέλη της ανακύκλωσης είναι πάρα πολλά και θα πρέπει να τα λάβουμε σοβαρά υπόψιν.
Καταρχήν η ανακύκλωση χαρτιού βοηθάει τον πλανήτη ώστε να καταφέρει να «ανασυγκροτήσει» τα δάση του. Δηλαδή ελαττώνεται ο αριθμός των δέντρων που κόβονται.
Επίσης επεξεργάζοντας ανακυκλώσιμα υλικά χρειαζόμαστε πολύ λιγότερη ενέργεια από ότι θα χρειαζόταν να δημιουργηθεί ένα φύλλο χαρτί, από δέντρο.
Ένα άλλο θετικό είναι ότι υπάρχει αποσυμφόρηση των χωματερών. Οι χωματερές όλο και μεγαλώνουν και όλο δεν είναι αρκετές για να καλύψουν τις ανάγκες μας.
Κατά κύριο λόγο στις χωματερές υπάρχει πρόβλημα γιατί τα πιο πολλά υλικά, είναι μη βιο-διασπώμενα. Δηλαδή το γυαλί και τα μπουκάλια θέλουν αμέτρητα χρόνια για να διαλυθούν!
Ακόμα μπορείτε να κερδίσετε και μερικά χρήματα, προτιμώντας ανακυκλωμένα προϊόντα.
Τέλος ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσετε εσάς και τον κήπο σας, είναι ότι περισσεύει από φαγητό, φλούδια από φρούτα και λαχανικά, μπορείτε απλά να σκάψετε μερικές τρυπούλες στο έδαφος, δίπλα από τα φυτά σας και να τα θάψετε εκεί.
Το αποτέλεσμα θα είναι το τέλειο λίπασμα!
Καθώς ο πληθυσμός του πλανήτη αυξάνεται η ανακύκλωση γίνεται όλο και πιο σημαντική.
Προσοχή στην παραπλανητική σήμανση!
Τα παρακάτω δύο σήματα αν και μοιάζουν μεταξύ τους, διαφέρουν πολύ στην ουσία τους.
Το πρώτο αφορά προϊόντα που προέρχονται από ανακυκλωμένη πρώτη ύλη, ενώ το δεύτερο διατείνεται απλώς πως το προϊόν είναι «ανακυκλώσιμο» (πράγμα που σημαίνει πως το προϊόν αυτό χρησιμοποιεί παρθένες πρώτες ύλες και η μελλοντική ανακύκλωσή του επαφίεται στην καλή βούληση του καταναλωτή).