Ευρωπαίοι αξιωματικοί και φιλέλληνες
Σε προηγούμενες ενότητες μιλήσαμε για τους φιλέλληνες που πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων. Για παράδειγμα μιλήσαμε για τον Ιταλό Γκαλίνα που συμμετείχε στη σύνταξη του πρώτου ελληνικού συντάγματος. Τι ήταν όμως οι φιλέλληνες ;
Φιλέλληνες ονομάζονται οι ξένοι υπήκοοι (κυρίως Ευρωπαίοι) που εμπνεύστηκαν από την επανάσταση του ’21 και βοήθησαν τους εξεγερμένους Έλληνες με διάφορους τρόπους :
– Κάποιοι ήρθαν και πολέμησαν δίπλα στους Έλληνες επαναστάτες. Περίπου 1.200 φιλέλληνες συμμετείχαν σε διάφορες μάχες της ελληνικής επανάστασης.
– Κάποιοι άλλοι οργάνωσαν φιλελληνικές οργανώσεις, μοίραζαν ανακοινώσεις, έγραφαν σε εφημερίδες, έστελναν στους Έλληνες χρήματα και εφόδια, προσπαθούσαν να επηρεάσουν τις κυβερνήσεις των χωρών τους.
Έρανος για τον Αγώνα των Ελλήνων , Γαλλία 1826
Οι φιλέλληνες ήταν άνθρωποι που εμπνεύστηκαν από τις ιδέες της γαλλικής επανάστασης ή από την αρχαία Ελλάδα.
Οι πιο γνωστοί φιλέλληνες ήταν ο Γάλλος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ και ο Άγγλος ποιητής Λόρδος Μπάυρον.
Ο Βίκτωρ Ουγκώ (1802 –1885) ήταν Γάλλος μυθιστοριογράφος, ποιητής και δραματουργός, ο πλέον σημαντικός και προβεβλημένος εκπρόσωπος του κινήματος του γαλλικού ρομαντισμού.
Ήταν ανάμεσα στους ένθερμους υποστηρικτές της ελληνικής υπόθεσης. Εκφράζει τις ιδέες του, στην ποιητική συλλογή «Τα Ανατολίτικα», που κυκλοφορεί το 1829, με αναφορές στην Ελληνική Επανάσταση και σε κορυφαία γεγονότα, όπως η Σφαγή της Χίου.
Ο Λόρδος Βύρων ήταν Άγγλος ποιητής, από τους σημαντικότερους φιλέλληνες.
Απεβίωσε στις 19 Απριλίου του 1824 στο Μεσολόγγι, ύστερα από πυρετό. ήταν τότε μόνο 37 ετών.
Η συμβολή του στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας υπήρξε μεγάλη. Τόσο με το ποιητικό του έργο όσο και με την παρουσία του ενίσχυσε το φιλελληνικό ρεύμα.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ