20-12-2021

Η πολιτική οργάνωση του αγώνα : Α΄ Εθνοσυνέλευση, 1821, Επίδαυρος

«Το Ελληνικόν Έθνος…κηρύττει σήμερον…ενώπιον Θεού και ανθρώπων…την πολιτικήν αυτού Ύπαρξιν και Ανεξαρτησίαν»

  • Τι σου θυμίζει το απόσπασμα από το κείμενο ;

  • Ποιες φράσεις ή λέξεις σου θυμίζουν κάτι από όσα μελετήσαμε σε προηγούμενες ενότητες ;

  • Τι είναι το Σύνταγμα ;

 

Με την έναρξη της επανάστασης, συγκροτήθηκαν τοπικές κυβερνήσεις, στην Πελοπόννησο, στην Ανατολική Στερεά και στη Δυτική Στερεά Ελλάδα. Όμως έτσι, ήταν αδύνατον να οργανωθεί ο αγώνας. Το Δεκέμβριο του 1821 πραγματοποιήθηκε στην Επίδαυρο η Α΄ Εθνοσυνέλευση. Εκεί συγκεντρώθηκαν οι εκπρόσωποι της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας και των νησιών, προεστοί, λόγιοι και ιερωμένοι στην πλειοψηφία τους. Αντίθετα, ο Δημήτριος Υψηλάντης και οι σημαντικότεροι ρουμελιώτες και πελοποννήσιοι οπλαρχηγοί απουσίαζαν.

Η Α΄ Εθνοσυνέλευση :

  • Ψήφισε το πρώτο Σύνταγμα της Επανάστασης. H σημαντικότερη πράξη της εθνοσυνέλευσης υπήρξε το Προσωρινό Πολίτευμα της Eπιδαύρου, το πρώτο δηλαδή σύνταγμα των επαναστατημένων Ελλήνων, στο οποίο προτασσόταν η Διακήρυξη της Aνεξαρτησίας. Tο Προσωρινό Πολίτευμα που αποτελεί έργο του Ιταλού B. Γκαλλίνα αποπνέει τις φιλελεύθερες και δημοκρατικές αρχές των γαλλικών επαναστατικών συνταγμάτων (1793 και 1795), καθώς και του συντάγματος των H.Π.A. (1787).  

  • Κήρυξε την ανεξαρτησία των Ελλήνων.

  • Εξέλεξε δύο πολιτικά σώματα : τη βουλή (βουλευτικό) με πρόεδρο το Δημήτριο Υψηλάντη και την κυβέρνηση (εκτελεστικό) με πρόεδρο τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο.

Από την πρώτη Εθνοσυνέλευση

Στην Εθνοσυνέλευση επικρατούν οι προεστοί και οι Φαναριώτες. Στο εξής,  ανώτατη αρχή του αγώνα δεν είναι η Φιλική Εταιρεία.

Άλλωστε καμιά αναφορά δεν γίνεται στα κείμενα της Α΄ Εθνοσυνέλευσης στη Φιλική Εταιρεία. H οργάνωση που είχε προπαρασκευάσει την επανάσταση είχε τεθεί οριστικά στο περιθώριο.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ