14-12-2014

Συνταγές από τις πατρίδες μας

Οι συνταγές που θα βρείτε εδώ, προέρχονται από τις πατρίδες μας, από διαφορετικές γωνιές της Ελλάδας και του κόσμου…
1.  Μπρούστουλη
Τόπος προέλευσης : Ήπειρος
Υλικά :
2 αυγά
1 κεσεδάκι στραγγισμένο γιαούρτι
1 ποτήρι νερό
1 ποτήρι γάλα
6-7 κρασοπότηρα αλεύρι
αλάτι
λάδι
βούτυρο
φέτα
Εκτέλεση :
Ανακατεύουμε καλά τα αυγά, το γιαούρτι, το νερό, το γάλα και το αλάτι. Προσθέτουμε το αλεύρι. Βουτυρώνουμε το ταψί και ρίχνουμε λίγο λάδι. Χύνουμε το μείγμα και τρίβουμε από πάνω μπόλικη φέτα. Πιέζουμε με ένα πιρουνάκι τη φέτα μέσα στην πίτα. Ψήνουμε στους 150Ο μέχρι να πάρει χρώμα.
2. Σπρίνγκρολς
Τόπος προέλευσης : Φιλιππίνες
Υλικά :
Καρότα
Φασολάκια
Κρεμμύδι
Λάχανο
Φύλλο πίτας
Εκτέλεση :
Βάζουμε στο τηγάνι λίγο λάδι, και μετά, τα καρότα, τα κρεμμύδια και τα λάχανα και τα αφήνουμε για 20 λεπτά να βράσουν. Όταν είναι έτοιμα τα λαχανικά τα απλώνουμε σε φύλλο και τα τυλίγουμε σε ρολά. Τα τοποθετούμε σε ταψί και τα ψήνουμε για 15 λεπτά.
3. Σκιουφιχτά μακαρόνια με μανιτάρια
Τόπος προέλευσης : Κρήτη
 
Υλικά

250γρ. σκιουφικτά μακαρόνια,

80 γραμμάριαελαιόλαδο
1 κρεμμύδι στιφάδο ψιλοκομμένο
1 ντομάτα ψιλοκομμένη
150 γρ. μανιτάρια. Λευκά πλευρώτους φρέσκα ή αποξηραμένα
120 γρ. γραβιέρα τριμμένη
μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 λίτροζωμός κότας σπιτικός από βιολογικό κύβο ή ψυγείου ζεστός
1  σκελίδα σκόρδο.
 
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε ελαφρώς το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1 -2 λεπτά. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά και τη ντομάτα και συνεχίζουμε το σωτάρισμα λίγο ακόμα ως που να βράσουν. Πασπαλίζουμε εμ γραβιέρα και ψιλοκομμμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.
4. Μακαρόνια με αυγοτάραχο
Τόπος προέλευσης : Μεσολόγγι
Υλικά :
1 πακέτο σπαγγέτι
1 μπαστούνι αυγοτάραχο Μεσολογγίου (περίπου 200 –250 γρ.)
λίγο ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
100 γρ.αντζούγιες
1 σφηνάκι ούζο
χυμός από΄2 λεμόνια
ξύσμα από ένα λεμόνι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση :
Βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό τα μακαρόνια. Καθαρίζουμε το αυγοτάραχο από το κερί και το κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες. Στο μεταξύ, σε ένα φαρδύ τηγάνι, σωτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις αντζούγιες. Σβήνουμε με το ούζο και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το ξύσμα. Στραγγίζουμε τα μακαρόνια, τα ρίχνουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα να ανακατευτούν καλά και σκορπίζουμε πάνω τους το αυγοτάραχο. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
5. Πρωτοχρονιάτικη γαλοπούλα
Τόπος προέλευσης : Αλβανία
1 κιλόαλεύρι
1 κουταλιά μαγειρικής σόδας
1 κιλόσυκωτάκια κοτόπουλου
1 ματσάκι κρεμμύδια
πιπέρι
1 ματσάκι δυόσμο
1 γαλοπούλα μέτρια
2 ξερά κρεμμύδια
ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τη γαλοπούλα. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο. Τη βάζουμε σε βαθύ ταψί. Ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό. Το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο φούρνο στους 180Ο για 2,5 ή 3 ώρες μέχρι να καλοψηθεί. Βάζουμε το αλεύρι σε ένα λεκανάκι. Ρίχνουμε αλάτι και σόδα. Το ζυμώνουμε καλά βάζοντας λάδι και το ψήνουμε στο φούρνο στους 180ο για μια ώρα μετά, το ψιλοκόβουμε και ρίχνουμε το ζουμί πάνω του. Το ανακατεύουμε σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τα συκωτάκια, λάδι, δυόσμο, πιπεριές, αλάτι. Ταυτόχρονα, βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη, αλάτι, σόδα. Το ζυμώνουμε καλά (σαν ψωμί) το αλείφουμε με λάδι. Το ψήνουμε στο φούρνο στους 180Ο για μια ώρα. Το αφήνουμε να κρυώσει και μετά το ψιλοκόβουμε. Στο τέλος, ρίχνουμε το ζουμί επάνω και το ανακατεύουμε. Το σερβίρουμε με την ψημένη γαλοπούλα.
 6. Παστό καγιανά

 Τόπος  προέλευσης : Καλαμάτα

      Υλικά:
     500gr χοιρινό
     4 ντομάτες  ψιλοκομμένες
     6  χτυπημένα  αυγά
     μισή κούπα λάδι
     αλάτι
     πιπέρι
     Εκτέλεση:
Προετοιμάζουμε το κρέας βάζοντάς το στην άλμη για μια εβδομάδα κι όταν είναι  έτοιμο το ψήνουμε για να γίνει  παστό. Για να φτιάξουμε τα καγιανά ρίχνουμε το λάδι στο τηγάνι. Όταν το λάδι κάψει  ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες  ντομάτες  και τα χτυπημένα αυγά αλατοπιπερώνουμε ,ρίχνουμε το παστό  το αφήνουμε για ένα 15′ το βγάζουμε απο τη φωτιά και σερβίρουμε.
7. Ροσνίτσα
τόπος : Αλβανία, Φιερ
Υλικά:
1 κοτόπουλο
200 γρ. αλεύρι
2-3 κουταλιές γιαούρτι-γάλα
λίγο ελαιόλαδο\βούτυρο
1 αυγό

Εκτέλεση : κόβουμε το κοτόπουλο σε κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο τηγανίζουμε το κοτόπουλο

Προσθέτουμε 1,5 κιλό νερό και το αφήνουμε να βράσει. Ύστερα σε ένα ταψι, προσθετουμε αλεύρι το γιαούρτι η γαλα, αλατι και το αυγό

Το ανακατεύουμε όλο μαζί και τη κάνουμε σε μικρά κομματάκια την ζύμη.

Τα τηγανίζουμε (να πάρει χρώμα καφέ) και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα που έχουμε το κοτοπουλο. Το αφήνουμε είκοσι λεπτά να βράσει…!!
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ

8. Σουφλέ σοκολάτας
Τόπος προέλευσης : Ελλάδα
Υλικά

250 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
250 γραμμάρια βούτυρο σε κομμάτια
150 γραμμάρια ζάχαρη
100 γραμμάρια αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
5 αυγάα
1 πρεζα αλάτι

Εκτέλεση συνταγής

Τοποθετούμε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε Μπεν Μαρί σε χαμηλή φωτιά, να λιώσουν ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Τοποθετούμε τα αυγά με τη ζάχαρη σε μπολ.Με μίξερ χειρός τα χτυπάμε καλά να αφρατέψουν και να φουσκώνουν. Λίγη – λίγη ,πάντα ανακατεύοντας, προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα -αφού κρυώσει – στα χτυπημένα αυγά. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι στο μείγμα και το διπλώνουμε  απαλά. Βουτυρώνουμε  το αλεύρωμα πολύ καλά 12 πυρίμαχα σκεύη ατομικά για σουφλέ. Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Γεμίζουμε τα μπλοκάκια. Ψήνουμε στο 200 βαθμούς για 10 λεπτά .Ξεφορμάρουμε το σουφλέ και σερβίρουμε αμέσως με κρέμα γάλακτος ή παγωτό.

9. Χωριάτικη τσουκνιδόπιτα με αλεύρι καλαμποκιού
Τόπος προέλευσης : Αλβανία
Υλικά:
Αλεύρι καλαμποκιού
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
τσουκνίδες
νερό
αλάτι
αυγά
ελαιόλαδο
βούτυρο
γάλα
Εκτέλεση για την ζύμη:
Σε ένα μπολ βάζουμε1 κιλόαλεύρι καλαμποκιού, αργότερα βράζουμε2 λίτρανερό και τα ρίχνουμε σιγά-σιγά, ταυτόχρονα βάζουμε και το αλάτι. Τα ζυμώνουμε και είναι έτοιμη η ζύμη.
Εκτέλεση για την γέμιση:
Βράζουμε τα τσουκνίδια .Σε ένα πιάτο χτυπάμε 3 αυγά, με 3 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις και400 γρ.γάλα. Τα χτυπάμε και τα ρίχνουμε στις τσουκνίδες. Μετά ρίχνουμε αλάτι, βούτυρο και ελαιόλαδο.
Εκτέλεση:
Στρώνουμε την μισή ζύμη στο ταψί και την ανοίγουμε με το χέρι. Βάζουμε την γέμιση και μετά βάζουμε την άλλη μισή ζύμη και ψήνουμε στους 250 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά
10. Πίτα με κρέας
Τόπος προέλευσης  :Αλβανία
Υλικά :
Φύλλο πίτας
1 κεφάλι από μοσχάρι που το βράζουμε
2 κρεμμύδια
Λάδι
Αλάτι πιπέρι
Μάραθος
Μαϊντανός
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από το κεφάλι. Το κεφάλι το βράζουμε και παίρνουμε το κρέας. Το ρίχνουμε με τα άλλα υλικά αι τα τηγανίζουμε. Τα βράζουμε με λίγο νερό. Στρώνουμε στο ταψί τα μισά φύλλα και βάζουμε τη γέμιση και από πάνω βάζουμε τα άλλα φύλλα. Το ψήνουμε στους 200ο. Καλή όρεξη.
11. Πατάτες γιαχνί
 
Τόπος προέλευσης : Αλβανία
Υλικά
1 κιλόπατάτες
4 ντομάτες κομμένες σε κύβους
2 κρεμμύδια
Λάδι
Αλάτι πιπέρι
Λίγο μαϊντανό
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και σοτάρουμε τις πατάτες μαζί με το κρεμμύδι και τις ντομάτες μέχρι να ροδίσουν. Μετά βάζουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν, ρίχνουμε αλάτι και το πιπέρι και αφήνουμε να βράσει το φαγητό για 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να έχουν μείνει με τη σάλτσα τους. Τέλος βάζουμε επάνω λίγο μαϊντανό γαρνίρισμα.
12. Πλατσέντα
Τόπος προέλευσης  : Λέσβος
Υλικά
Για τη ζύμη
2 ποτήρια νερό
1 ποτήρι ελαιόλαδο
½ κουταλάκι γλ. Αλάτι
½ κιλό αλεύρι
2 φλιτζάνια λάδι
Για τη γέμιση
½ κιλό  καρυδόψιχα χοντροκομμένη
Κανέλλα
Λίγο γαρύφαλλο
Για το σιρόπι
½ κιλό ζάχαρη
6 ποτήρια νερό
1 ξυλάκι κανέλλα
2 κουταλιές μέλι
Εκτέλεση
Στο ½ κιλό αλεύρι ρίχνουμε τα 2 ποτήρια το ένα ποτήρι λάδι και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη σφιχτή και την αφήνουμε 1 ώρα να ξεκουραστεί. Την ανοίγουμε σε ψιλά φύλλα και μετά τα κόβουμε σε λωρίδες.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την καρυδόψιχα και την κανέλλα και το γαρύφαλλο. Πάνω σε κάθε λωρίδα, ρίχνουμε λίγο από τη γέμιση και το τυλίγουμε. Παίρνουμε ένα στρογγυλό ταψί, το λαδώνουμε και ξεκινάμε να τοποθετούμε από  το κέντρο του ταψιού τα φύλλα στριφτά σαν σαλιγκάρι.
Αφού καλύψουμε όλο το ταψί με τα φύλλα ζεματάμε τα 2 φλιτζάνια του τσαγιού λάδι και περιχύνουμε τα φύλλα. Ψήνουμε στο γλυκό στους 180Ο μέχρι να ροδίσει. Σε μια κατσαρόλα ετοιμάζουμε το σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει, μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.