31-03-2019

Ανεξήγητα φαινόμενα – Πέτρινοι γίγαντες

Το Stonehenge θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα και εντυπωσιακότερα μεγαλιθικά μνημεία στον κόσμο. Οι λόγοι για τους οποίους κατασκευάστηκε είναι άγνωστοι, αν και οι υποθέσεις που υπάρχουν είναι πολλές. Βρίσκεται τοποθετημένο στην πεδιάδα Salisbury τρία χιλιόμετρα από την πόλη Wiltshire στην νοτιοδυτική Αγγλία.

 

Η κατασκευή του χωρίστηκε σε τρία μέρη και χρειάστηκαν συνολικά 25 γενιές για να ολοκληρωθεί. Η πρώτη φάση της κατασκευής του έγινε την περίοδο 2950-2900 π.Χ. όπου δημιουργήθηκε ο κύκλος της κατασκευής, διαμέτρου 100 μέτρων και τοποθετήθηκαν ξύλα σε 56 τρύπες που δημιουργήθηκαν γύρω από την περιφέρεια του κύκλου. Η δεύτερη φάση κάλυψε την περίοδο 2900-2400 π.Χ. όπου τοποθετήθηκαν οι πρώτες πέτρες και δημιουργήθηκε και το κέντρο του μνημείου με την τοποθέτηση ξύλων. Τέλος στην Τρίτη φάση που διήρκησε μεταξύ 2550-1600 τοποθετήθηκαν και οι υπόλοιπες πέτρες και πήρε την σημερινή του μορφή. Πάντως η χρήση του ανακαταλήφθηκε γύρω στο 1400 π.Χ.

Ξαναχρησιμοποιήθηκε στο μεσαίωνα για ιεροτελεστίες των δρυϊδων και μετέπειτα στις μέρες για διάφορα ετήσια φεστιβάλ Pop/rock και για τουριστικούς λόγους. Τέλος απαγορεύτηκε η προσέλευση του κοινού από το 1978 και μετά λόγω καταστροφής του μνημείου. Παρατηρήθηκε πτώση και καταστροφή των πετρών μέχρι και γκράφιτι πάνω σε αυτές. Οι μόνοι πλέον που έχουν πρόσβαση είναι οι δρυΐδες και αυτοί μόνο για συγκεκριμένες μέρες το χρόνο. Ο τρόπος με τον οποίο μεταφέρθηκαν οι πέτρες και τοποθετήθηκαν στις θέσεις τους,  προβληματίσει ακόμα τους επιστήμονες.

 

Υπάρχουν συνολικά περίπου 60 πέτρες όπου η μεγαλύτερη από αυτές έχει  ύψος 7 μέτρα πάνω από τη γη και 2,4 θαμμένα στο έδαφος. Το βάρος τους φτάνει και μέχρι 45 τόνους και η κοντινότερη πηγή βρισκόταν σε απόσταση 30 χιλιομέτρων. Μερικοί υποστηρίζουν ότι σύρανε τις πέτρες πάνω σε κυλινδρικά ξύλα μέχρι ενός σημείου μετά τα μετέφεραν μέσω ποταμού και ύστερα πάλι τις σύρανε. Στη συνέχεια για να τοποθετηθεί κάθε πέτρα στην θέση της χρειάζονταν περίπου 600 άντρες και καλός συγχρονισμός. Τέλος αυτό το εγχείρημα έγινε σε μία πολύ μεγάλη χρονική περίοδο. Πράγμα που σημαίνει ότι τα άτομα που πήραν μέρος στην κατασκευή του εναλλάσσονταν, κάτι που δυσκόλευε ακόμα πιο πολύ την οργάνωση της όλης επιχείρησης. Οι επιστήμονες πέρα από τις εικασίες δεν έχουν κάτι χειροπιαστό στο οποίο να μπορούν να βασιστούνε και να κατανοήσουν πως δημιουργήθηκε όλο αυτό το οικοδόμημα.

Φυσικά υπάρχουν και κάποιοι μύθοι που διασώζονται στις μέρες μας γύρω από την δημιουργία του Stonehenge. Ο κυριότερος μύθος λέει ότι ο βασιλιάς των βρετανών Aurelius(πατέρας του βασιλιά Αρθούρου) ήθελε να φτιάξει ένα μνημείο στην τοποθεσία που είχαν θαφτεί 300 ευγενείς που είχαν σφαγιαστεί από Σάξονες στρατιώτες. Τότε ο βασιλιάς συμβουλεύτηκε το μάγο Μέρλιν που θα μπορούσε να βρει ένα τέτοιο μνημείο, και ο μάγος του απάντησε ότι υπάρχει ένα βουνό στην Ιρλανδία όπου υπάρχει ένας κύκλος από γιγάντιες πέτρες που λέγονταν (Ο Κύκλος των Γιγάντων), γιατί πιστεύεται ότι τις είχαν μεταφέρει από την Αφρική γίγαντες.

Αυτές οι πέτρες λέγεται ότι είχαν την ικανότητα να γιατρεύουν. Ο βασιλιάς προσπάθησε να μεταφέρει τις πέτρες χωρίς επιτυχία, οπότε ο μάγος Μέρλιν χρησιμοποιώντας την μαγεία του της μετέφερε πετώντας και τις τοποθέτησε στην πεδιάδα Salisbury.

Ποιοι το έχτισαν αυτό το μεγαλιθικό μνημείο και για πιο σκοπό μας είναι άγνωστο. Οι θεωρίες για το ποιοι το κατασκεύασαν εμπλέκουν τους δρυΐδες, τους Έλληνες, τους Φοίνικες και τέλος τους Άτλαντες. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι οι δρυΐδες το κατασκεύασαν σαν ένα τόπο λατρείας. Όμως πολλοί υποστηρίζουν ότι οι δρυΐδες έφτασαν στην Γηραιά  Αλβιώνα μαζί με την κέλτικη θρησκεία 2000 χρόνια μετά την κατασκευή του Stonehenge και ότι ακόμα οι δρυΐδες λατρεύουν τη φύση με ναούς στα δάση και όχι με πέτρινα μνημεία. Οι σύγχρονοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι το αρχικά το κατασκεύασαν οι νεολιθικοί άνθρωποι και ύστερα συνέχισαν την κατασκευή τους οι διάφοροι ντόπιοι που είχαν εγκατασταθεί εκεί.

Παρόλο που καμιά θεωρία για τη χρήση του δεν έχει αποδειχτεί, είμαστε σίγουροι ότι δεν χτίστηκε τυχαία(για πιο λόγο άλλωστε να μπούνε σε τόσο κόπο). Οι λόγοι που πιστεύουμε ότι χτίστηκε ποικίλουν από ανθρωποθυσίες μέχρι την αστρονομία. Πολλοί πιστεύουν ότι χτίστηκε σαν τόπος λατρείας και τελετουργιών θεοτήτων που σχετίζονται με τη γη. Άλλοι σαν έναν ναό που ήταν αφιερωμένος στον θεό ήλιο. Ενώ άλλοι σαν ένα νεκροταφείο για να θάβονται τα σημαντικά μέλη της κοινωνίας.

Υπάρχουν πάνω από 400 τάφοι που περικυκλώνουν το μνημείο, μέσα σε αυτούς βρέθηκαν χρυσοί θώρακες και άλλα πολύτιμα αντικείμενα. Μπορεί όμως να θάφτηκαν εκεί γιατί το μέρος ήταν ιερό ή πίστευαν ότι είχε κάποια άλλη δύναμη(όπως οι χριστιανοί έχουν τα νεκροταφεία τους κοντά στους ναούς). Άλλοι πιστεύουν ότι κατασκευάστηκε σαν ένας οδηγός για τους ουρανούς, ώστε να ξέρουν οι άνθρωποι πότε αλλάζουν οι εποχές(με το θερινό και το χειμερινό ηλιοστάσιο) και για τις εκλείψεις του ήλιου και της σελήνης.

Το σίγουρο είναι ότι όσοι έλεγχαν το Stonehenge είχαν μεγάλη δύναμη. Θεωρείται το πρώτο αστρονομικό παρατηρητήριο στην ιστορία του ανθρώπου στο οποίο σημειώνονται συγκεκριμένα γεγονότα. Ουσιαστικά χρησιμεύει σαν αστρονομικό ημερολόγιο για το φεγγάρι και τη σελήνη. Υπάρχουν τέλος και αυτοί που πιστεύουν ότι αντικατοπτρίζει έναν άντρα και μια γυναίκα.

Το πιο περίεργο πάντως με τη κατασκευή του Stonehenge είναι ότι κατά το θερινό ηλιοστάσιο στις 21 Ιουλίου(τότε έχουμε την πιο μεγάλη μέρα) όπου ο ήλιος ανατέλλει κατά μήκος της Heel Stone και όταν φτάσει στο υψηλότερο σημείο του μοιάζει σαν να ισορροπεί πάνω στην πέτρα δημιουργώντας μία σκιά που εκτείνεται μέχρι το κέντρο του μνημείου. Το ίδιο συμβαίνει και στο χειμερινό ηλιοστάσιο προς την αντίθετη μεριά όμως. Αυτό πιστεύεται ότι συνδέεται με διάφορες θρησκευτικές τελετές.

Πηγή : http://www.dinfo.gr/to-%CE%BC%CF%85%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CF%8C%CE%BF%CF%85%CE%BD%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%B6/